Milyen változások jönnek a Magyar egészségügyben 2016- ban?

A tavasz változások szeleit fújja a Magyar egészségügyben erre nem csak igény van, de számítanunk is kellett már. Lássuk mi változik ha idén orvoshoz megyünk:

Vegyük sorra az Egészségügyben megjelenő változásokat

A lista folyamatosan fog idén bővülni, ami mindannyiunkat érinteni fog: Fogyatékkal élőket, rokkantakat és betegeket egyaránt!

Változások az egészségügybenA 2016. év a változások jegyében fog az egészségügyben telni, sok változás jön és nem minden zökkenő mentesen megy az átállás során, jobb ha nem ér minket meglepetésként:

  1. Változik a TAJ kártya
  2. Elektronikus egészségügyi rendszer jön!
  3. Szigorúbb lett a jogosítványhoz tartozó egészségügyi alkalmassági vizsga.
  4. Változnak az e-cigarettára vonatkozó előírások!
  5. Változás jön az ügyeleti rendszerben!
  6. Ingyenes baleset-biztosítás jár a véradóknak!

Eddig a TAJ kártyával mentünk orvoshoz és vizsgálatokra

…hiszen ez az a szám, ami alapján azonosíthattak eddig is az egészségügyben ellátásunkhoz szükséges adatainkat. Például azt is, hogy biztosítottak vagyunk-e, jogosultak vagyunk-e az ingyenes ellátásra. Persze a kártya még évekig használható lesz, de már belép a rendszerbe az új személyi igazolvány, ami tartalmazni fogja a társadalombiztosítási azonosító jelet tartalmazó  is! Minden adatunk rákerül ugyanis erre az új elektronikus személyi igazolványra. Sőt  az új személyi tartalmazhat ujjlenyomatot is! Már igényelhető a Kormányablakokban!

Továbbá a betegek Összes adata egy központi adatbázisba fog bekerülni! Így a beteget ellátó egészségügy személyzet azonnal hozzáfér akár a sürgősségi ellátáshoz szükséges információhoz is, így hatékonyabb lehet az ellátás egyszerűbbé változik az orvosváltás folyamata is. A beteg aktuális egészségi állapotával, kórelőzményével, valamint az egyes beavatkozásokkal kapcsolatos adatokat mind mind egyetlen központi rendszer fogja tárolni így nem lesz szükség felesleges adminisztratív körökre, ha az ellátó orvosnak szüksége van a kórelőzményekre. Természetesen akinek ez nem tetszik lehetősége van írásban tiltó nyilatkozatot készítenie, ebben az esetben az adataink kimaradnak a rendszerből, vagy korlátozást is kérhetünk és megadhatjuk, hogy kik férhetnek hozzá az adatainkhoz. bár ez esetben saját jogainkat és biztonságos ellátási esélyeinket  is korlátozzuk.

A jogosítványhoz

A jogosítvány szerzéséhez illetve hosszabbításához szükséges orvosi alkalmassági vizsgálatnál újabb vizsgátokat vezetnek be. Vagyis ezentúl nehezebb lesz jogosítványt szerezni!
Új szabályozást vezet be a törvényhozás, mely szerint csak a Nemzeti Dohányboltokban lehet megvásárolni ezután az e-cigarettákat! Az új, szigorúbb megítélést az orvosok szövetsége is támogatja, ugyanis véleményük szerint még kevésbé ismert az elektronikus cigaretták egészségre veszélyes anyagokat tartalmazhatnak-e, illetve az e-cigaretták reklámjai több szempontból félrevezetőek voltak eddig. TOVÁBBI NAGYON FONTOS VÁLTOZÁS, hogy az új törvények szerint már az elektromos cigarettákat sem lehet használni a középületekben, tömegközlekedési eszközökön és munkahelyeken sem. Az erre vonatkozó szabályok 2016. májustól lesznek hatályban.

Készenlétre és ügyeletre valamennyi közforgalmú gyógyszertár és közvetlen lakossági gyógyszerellátást is biztosító intézeti gyógyszertár kötelezhető – derül ki az új szabályozások terveiből- Sőt! Végre meghatározták az elektronikus vénykiadás szabályait is! Így a beteg igazolást kérhet majd elektronikus úton is, ennek birtokában pedig akár a meghatalmazottja is jogosulttá válik a vény kiváltására

Pozitív változások is bevezetésre kerülnek:

Az Országos Vérellátó Szolgálat január elsejétől speciális baleset-biztosítást ajándékoz minden véradójának. Kedves gesztus és bármikor jól jöhet! Az ingyenes biztosítás mindenkinek jár, aki legalább egyszer vért adott a tavalyi évben! A biztosítás 1 évig érvényes!

Reméljük a változások észlelhetően a betegek ellátottságának és biztonságosabb Egészségügyi ellátásra irányulnak és az ésszerűsítésnek szellemében fognak bekövetkezni. Nyugodjunk meg, nem a források csökkentését készítik elő.