Ne csak a virágokról szóljon! -Nőnap az esélyegyenlőség jegyében

Nőnapi esélyegyenlőségA nemzetközi nőnap eredetileg a női esélyegyenlőség  jegyében szervezték meg, mára a nők iránti tisztelet és megbecsülés kifejezésének napja. Magyarországon 1948 óta minden év március 8-án tartják. Az első nőnaphoz kötődő esemény 1857-ben történt, amikor március 8-án emberibb munkafeltételeket és magasabb fizetést követelő textiliparban dolgozó nők tüntettek New York utcáin. 

A mai virágos, kedveskedős megemlékezéssel szemben régen a munkásmozgalmi eredetű, a nők egyenjogúságával és szabad munkavállalásával és esélyegyenlőség megteremtésével kapcsolatos demonstratív megemlékezés volt. A nemzetközi nőnap létrehozói szerint, a történelmet alakító, egyszerű dolgos nők évszázados küzdelme elég okot adott arra, hogy megillessék őket az egyenlő jogok. A Lépéselőny Egyesületnél szintén kitüntetett figyelmet szentelünk a Női Esélyegyenlőségnek!

A nőnap az esélyegyenlőségről szólt Magyarországon?

A nők esélyegyenlőségéről szóló felhíváshoz Magyarország először 1913-ban csatlakozott, amikor az Országos Nőszervező Bizottság röplapokat osztott. A következő évben, 1914-ben már országszerte rendezvényeket szerveztek. A Rákosi-korszakban a nőnap ünneplése kötelezővé vált, és az eredetileg különböző időpontokban rendezett nőnapot 1948-tól szovjet séma szerint, március 8-án tartották meg.

A nemzetközi munkásmozgalom fejlődésével, a nők emancipációjának kérdése is egyre inkább előtérbe került: 1866. szeptember 3. és 8. között az I. Internacionálé (hivatalosan: Nemzetközi Munkásszövetség) kongresszusán határozatot fogadtak el a nők hivatásszerű munkavégzéséről. Ez a határozat annak az évezredes sztereotípiának akart véget vetni, amely szerint a nők helye kizárólag otthon van. Az 1899. július 14-én kezdődő II. Internacionálé közgyűlésén, Clara Zetkin beszédében hirdette a nők jogát a munkához, az anyák és gyerekek védelmét és a nők széles körű részvételét az országos és nemzetközi eseményekben.

1917. március 8-án (a juliánus naptár szerint február 23-án, azaz: február utolsó vasárnapján) Oroszországban nők tüntettek kenyérért és békéért. Négy nappal később – nem közvetlenül ennek a tüntetésnek a hatására – II. Miklós cár lemondott, s polgári kormány alakult, amely szavazójogot biztosított a nőknek. Ezzel vált véglegessé a nőnap dátuma is, amely a világ legtöbb országában március 8.

2016.03.08.