Debreceni Szivárványház

Debreceni Szivárványház Fogyatékkal élő személyek segítése a cél

A Lépéselőny Közhasznú Egyesület fenntartásában működő Debreceni Szivárványház, Fogyatékos személyek Nappali Intézményének elsődleges és alapvető feladata a fogyatékossággal élő emberek hátrányainak enyhítése, esélyegyenlőségük megalapozása, a társadalom szemlétének megváltoztatása.

Debrecenben és környékén, valamint Hajdú-Bihar megyében személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátást biztosítunk cselekvőképességükben korlátozottak és a fogyatékosság valamilyen csoportjába tartozó, alapvetően munkavégzésre nem képes személyeknek. Szabadon igénybe vehető, ingyenes szolgáltatás. Könnyen megközelíthető, hiszen telephelyünk Debrecen belvárosában van és teljesen akadálymentesített.

Nem csak debreceni fogyatékkal élő személyek segítése a cél

A nappali ellátásra elsősorban a saját otthonukban élő 18. életévüket betöltött, egészségi állapotuk vagy idős koruk miatt szociális és mentális támogatásra szoruló, önmaguk ellátására részben képes személyek jelentkezhetnek. Ellátottaink közé tartozik minden olyan személy, aki fogyatékosnak minősül. Látási, hallási, értelmi, mozgásszervi, halmozottan fogyatékos, súlyosan fogyatékos és a pszichoszociális fogyatékos lehet az intézmény ellátottja. A fogyatékos személyek nappali ellátásának igénybevétele iránti kérelemhez mellékelni kell a fogyatékosság megállapítását illetve folyósítását igazoló határozatot, vagy a fogyatékosság fennállását igazoló szakvéleményt, szakorvosi leletet. Az ellátottakat 3 hónap próbaidővel vesszük fel. 

 

 

A fogyatékosság azokat az élettani eltéréseket tartalmazza, amelyek bármely irányban eltérnek a normától. Ebbe a kategóriába sorolhatóak a mozgáskorlátozottak, a hallássérültek, az értelmi és tanulási problémákkal küzdők, a lelki és magatartás problémákkal küzdők, egészségkárosodottak egyaránt. Ezek a személyek életük mindennapján rengeteg nehézségbe ütköznek. Sokszor felmerülnek kommunikációs problémák. Példaként említhetjük a jeltolmács jelenlétét. Egyre többször megjelennek a médiafelületeken, azonban szükség lenne rájuk az egyes közintézményekben is az ügyintézés megkönnyítése érdekében.

 

A fogyatékos személyekkel szemben támasztott előítéletek is magas arányban jelentkeznek. Erre megoldás lenne a bővebb információnyújtás a fogyatékosságról és annak lehetőségeiről, amellyel a társadalmi hozzáállás is pozitívabb hangot kapna. A Debreceni Szivárványház a fogyatékos személyek napközbeni ellátásáról gondoskodik, illetve igyekszünk minél több programot szervezni számukra.

 

 

Programjaink:

Életvezetési klub

Mosás-főzés-tisztálkodás tanácsadás

Személyiségfejlesztés

Filmklub

Szabadidős programok

 

Várjuk szeretettel a jelentkezőket!

Érdeklődni:

Személyesen: Debrecen, Létai út 62.

Telefonon: 20/477-7212

e-mail cím: csobolyaanett.dszh@gmail.com