Projektlátogatás. Harmadik állomás: Pécs

retextil ProjektlátogatásProjektlátogatás országjárásunkban Pécs volt a következő állomás. A Retextil Alapítvány egy technológia alapján működik, mely a háztartási textilhulladékot dolgoz fel. Egyszerű, ősi eljárásokat alkalmazva (fonás, szövés, hurkolás) előbb fonalat, majd abból lakberendezési tárgyakat és divattermékeket készít. A technológia magyar találmány.

A Retextil egy komplex foglalkoztatási és termelési rendszer. A termeléssel megváltozott munkaképességű és fogyatékkal élő embereknek segít visszatérni a munka világába. Ugyanakkor egy gondolkodásmód is. Mely világosan és példaértékűen reagál a XXI. század társadalmi problémáira és környezeti kihívásaira.

A Projektlátogatás célja

Megismerni az Európai Unió támogatásával megvalósuló Re-Form Közösségi Vállalkozás elnevezésű projekt céljait, egy újszerű kísérleti foglalkoztatási modell kialakításait. A hátrányos helyzetű emberek életminőségének javítása mellett a Retextil Manufaktúra fejlesztési irányvonalainak megerősítését is támogatja.

A Projektlátogatás célja Megismerni a retextil termelési rendszerét

A közösségi vállalkozás célja kettős: emberi és társadalmi célokat vált valóra, illetve a pénzügyi és gazdasági fenntarthatóságot is megalapozza. A munkahelyteremtéssel, a közösségi alapú rehabilitációval kialakítják a munkaközösségben az egymás iránti bizalmat. A munkval erősítik az értékítéletet és önbecsülést, miközben szociálisan érzékeny szolgáltatásokat nyújtanak. A munkaközösség által létrehozott termékek értékesítésével, illetve tudásuk disszeminációjával pedig a vállalkozás gazdasági fenntarthatóságát is szavatolják.

A 24 hónapos programban 18 fő megváltozott munkaképességű pécsi lakos kap lehetőséget a közösségi alkotásra. Munkájukat műhelyvezetők, menedzserek és marketingesek támogatása kíséri.