Projektlátogatás. Harmadik állomás: Pécs

retextil-hova-lettel-21241A Retextil Alapítvány egy technológia alapján működik, mely a háztartási textilhulladékból, egyszerű, ősi eljárásokat alkalmazva (fonás, szövés, hurkolás) előbb fonalat. Majd abból lakberendezési tárgyakat és divattermékeket készít. A technológia magyar találmány.

A Retextil egy komplex foglalkoztatási és termelési rendszer.

A példa értékű rendszer, amely megváltozott munkaképességű és fogyatékkal élő embereket segít visszatérni a munka világába. Ugyanakkor egy gondolkodásmód is, mely világosan és példaértékűen reagál a XXI. század társadalmi problémáira és környezeti kihívásaira.

Az Európai Unió támogatásával megvalósuló Re-Form Közösségi Vállalkozás elnevezésű projekt célja, egy újszerű kísérleti foglalkoztatási modell kialakítása. Amely a hátrányos helyzetű emberek életminőségének javítása mellett a Retextil Manufaktúra fejlesztési irányvonalainak megerősítését is támogatja.

1124

A közösségi vállalkozás célja kettős:

Emberi és társadalmi célokat vált valóra, illetve a pénzügyi és gazdasági fenntarthatóságot is megalapozza. A munkahelyteremtéssel, a közösségi alapú rehabilitációval kialakítják a munkaközösségben az egymás iránti bizalmat. Erősítik az értékítéletet és önbecsülést, szociálisan érzékeny szolgáltatásokat nyújtanak. A munkaközösség által létrehozott termékek értékesítésével, illetve tudásuk disszeminációjával pedig a vállalkozás gazdasági fenntarthatóságát is szavatolják.

A 24 hónapos programban 18 fő megváltozott munkaképességű pécsi lakos kap lehetőséget a közösségi alkotásra. Munkájukat műhelyvezetők, menedzserek és marketingesek támogatása kíséri.