Minden lélek társra vár, avagy mi a jó párkapcsolat mércéje?

A párszerelemcsütörtök előadás a párkapcsolat szerepéről és változásairólkapcsolatok nagy átalakuláson mentek keresztül az elmúlt évszázadban, sok korláttól megszabadultunk és mára az egyes minták párhuzamosan élnek társadalmunkban. Kozma- Vízkeleti Dániel családterapeuta, a Szerelemcsütörtök -pszicho estek- alkalmával beavatott minket a női-férfi kapcsolat rejtelmeibe.

A már megszokott helyen, a Pepe Panini kávézóban Rády Eszter köszöntötte a vendégeket. Ezt követően az est első részében a párkapcsolati összetevőkről beszélt nekünk Kozma- Vízkeleti Dániel, úgy mint a biológiai, szociális, spirituális és pszichológiai igényekről.

Párkapcsolati előadás a szerelemcsütörtök sorozatában

„A férfiaknak szex kell, a nőknek meg szerelem”, mint sztereotip megközelítés áll előttünk. Vagy „A férfiak csak azt akarják”, „A nők csak a pénzre hajtanak” egy szkeptikus változatot mutat, de ott vannak még az általános igazságok, az irodalmi, technológiai szemléletek. Mind társas, szerelmi kapcsolódásainkra utalnak. Felvetődik a kérdés, hogyan érthetjük meg egymást, hogyan ragadhatjuk meg egymás figyelmét? Hiszen minden lélek társra vár.

A legjobban talán a bemutatott négy párkapcsolati mintán keresztül érthetjük meg társas szerepünket.

  1. Hierarchikus párkapcsolat: ebben az esetben valamelyik félnek döntő szava van a párkapcsolatban, saját igényei, szükségletei jelennek meg, amihez a másik igazodik.
  2. Kiegészítő kapcsolat: ami a polgári család eszményével jött be a köztudatba, értékhordozó aspektussal bír. Egymást kiegészítő szerepekről van szó.
  3. Modern párkapcsolat: a ’60-as, ’70-es évek terméke, az egyenrangúságot hirdeti.
  4. Konstruktivista hozzáállás: ahol minden megegyezés kérdése, nincsenek behatárolva a női-és férfi feladatok

Pepe-pannini kávézóban a Szerelemcsütörtök

 Elgondolkodhatunk, hova tudnánk saját párkapcsolatunkat sorolni a fent említett csoportok közül. Természetesen a határok elmosódhatnak. DE ahogyan azt az előadó többször is kiemelte: „Bármit csinálhatunk, csak ne játsszuk el, hogy meglepődünk a következményein…” Elvárásokat támaszthatunk a másik féllel szemben: legyen szexi, de ugyanakkor természetes, legyen kacér. De egyben hűséges is. Legyen határozott és gyengéd egyszerre, legyen érzelmes és macsó egy személyben. Érezzük az ellentmondásokat, minden elvárásnak nem vagyunk képesek eleget tenni. Egyszerűen merjünk Önmagunk lenni kapcsolatainkban. Ne a „NAGY ŐT”, hanem Kozma szavaival élve a „KÖZÉP ŐT” keressük, akivel bár néha vannak összetűzéseink: Mégis képesek vagyunk kialakítani a jó együttműködést, a valódi kötődést.

2016.02.04.

Sz.N.