6 tipp, hogy az önéletrajzod ne a lomtárban végezze!

Az önéletrajzod a kukában landol, ha nem kelted fel a HR-es figyelmét az első két mondattal! Mert egy jó állásra több százan is jelentkezhetnek. Ha ezalatt az 5-6 másodperc alatt semmi nem kelti fel az érdeklődésüket, már az elején elbuktál. Add meg nekik az esélyt, hogy kiszúrják, milyen értékes munkaerő is vagy valójában!

Egy jó önéletrajz rövid, átlátható és tényszerű! A hosszú barokkos körmondatok nyelvi finomságaira  nem szentelnek figyelmet. A HR-eseket tanulmányaik alatt felkészítik rá, hogyan nézzék át az önéletrajzokat, és melyek azok a pontok, amire figyelniük kell egy-egy pozíció kapcsán. Ha figyelmesen elolvasod az álláshirdetést, könnyen felfedezheted te is ezeket a szempontokat és lépéselőnyt szerzel másokkal szemben, mivel belefoglalhatod azokat a kulcsszavakat, amit elvárnak, és így hatékonyan építheted fel az önéletrajzod.

A következő pontokban eláruljuk, mire figyelnek a HR-esek  önéletrajzod olvasásánál. 

Az önéletrajz nem CV*, ne keverd a kettőt! Ez a kis félreértés megmagyarázza, miért is olyan eredménytelenek a jelentkezéseid. Az önéletrajz egy olyan Image megmutatására alkalmas marketing célú dokumentum, ami egy általad vágyott állás szempontjából mutatja be készségeid és tapasztalataid. Fontos, hogy azokat az eredményeket emeld ki, amelyek a pozíció szempontjából releváns értékkel bírnak. Ha nincs köze a munkához, azokat inkább hanyagold!  Ha ki akarsz tűnni a többi pályázó önéletrajza közül, szabd át önéletrajzod, akár csak egy jó kosztümöt, hogy teljesen rásimuljon a megpályázott pozícióra!

Mi az a 6 tipp, amivel önéletrajzod ráncait felvarrhatod?

 1. Cél meghatározása
 2. A hatásos bemutatkozás: Rövid!
 3. Mit állítasz eddigi pozícióidról?
 4. Rövid kulcsszavakat használj!
 5. Mit értél el eddig?
 6. Tanulmányok, referenciák.Mi az oka, hogy az önéletrajzod a kukában végezte eddig

Mit Takar ez a 6 Tipp?

 1. Ha egy céghez jelentkezel, használd a konkrét pozíció nevét címként. Ha nem tudod konkrétan hová adod be, akkor a meghirdetett állás nevét írd rá.  Mindkét esetben, így tisztázhatod céljaidat a HR-esek előtt.
 2. Töltsd ki a „magamról” rovatot! Akkor jó önéletrajzod, ha betekintést enged karrieredbe, és kiemeled benne legfontosabb tulajdonságaid. Csak ne vidd túlzásba! A hatásos összefoglalás maximum 3-4 mondatból áll, tehát a kevesebb szöveg nagyobb erőt kap. Foglald össze tapasztalataidat, elért eredményeidet, és azokat a tulajdonságaidat, amelyek a pozíció szempontjából tényleg fontosak.
 3. Nem elég felsorolni, hogy a megpályázott állás szempontjából, milyen fontosabb állomásaid voltak eddig, törekedni kell arra, hogy az eddigi munkahelyeiden végzett feladatokról is nyújts tájékoztatást. Eddigi pozícióidról rövid, felsorolásszerűen adj átfogó képet, foglald bele a lényegesebb információkat. Ez se legyen több 3-4 sornál!
 4. Ne gondolkozz általánosságokban! Csak olyan jellemzőket sorolj fel, amelyek megkülönböztetnek a többi jelentkezőtől. Válassz 6-10 kulcsszót a pozícióhoz, és szedd jól látható pontokba ezeket a bemutatkozásod után. Törekedj rá, hogy ne általánosságokat adj meg, hanem a cég, pozíció szempontjából releváns kulcsszavakat.
 5. Minden kiváló önéletrajz tartalmazza elért eredményeink lényegre törő listáját. A HR-esek számára jó támpontot adhatsz az állás megszerzésére, ha kiemeled azokat a pozíciókat, ahol fontosabb eredményeket értél el, majd maximum két sorban részletezheted elsajátított készségeidet, felelősségi köreidet, munkád eredményét, hatását.
 6. A végére tedd a felsorolásokat: a diplomáidat, képzéseidet és törekedj a tényszerűségre. Ha tanulmányaid fontosak és meghatározóak a pozíció szempontjából, akkor ezeket a bemutatkozásodban is tüntesd fel.

 

*(CV az önéletrajz speciális típusa, inkább életrajzi dokumentum. Nem a feladataink felsorolását tartalmazza, hanem kronologikusan mutatja be eddigi pozícióinkat, tanulmányainkat, képzéseinket, esetleg tudományos fokozatainkat, szakmai díjainkat, fontosabb publikációink listáját). 

2016.03.09.