A zöldszemű szörny-avagy mennyire vagy féltékeny típus?

féltékeny

A féltékenység természetes emberi magatartásforma, ha úgy tetszik egy szokás, amin tudunk változtatni. Egy helytelen lélektani művelet mentén alakul ki, ez pedig az önvád. Csak akkor vagyok valaki, ha szeretnek! Meg kell kapnom, amit akarok! Soha többé nem leszek szerelmes! Bolondot csináltál belőlem! Mindenki, aki hozzám illene, már foglalt. Hallottuk, sőt lehet mi magunk is kimondtuk már ezeket a mondatokat. De, hogy mindez hogyan vezethet a féltékenység kialakulásához?

A féltékeny ember állandóan arra koncentrál, hogy megszerezze azt, ami a másé, hogy csak az övé legyen, csak neki sikerüljön. A féltékenység egy összetett folyamat, de végeredményben egyetlen tényhez vezet: szinte minden esetben bebizonyosodik, hogy a féltékeny ember lebecsüli önmagát.

A féltékeny személy tulajdonságai között hat fontos jegyet különböztetünk meg:

  1. Kisebbrendűségi komplexus: a személy cselekedeteivel, javaival, barátaival méri magát. Különbnek érzi magát másoktól, nem viseli el a visszautasítást.
  2. Úr-szolga mentalitás: a birtokolni vágyó ember olyan akár egy diktátor. Minden és mindenki felett uralkodni akar. Párkapcsolatban társát magántulajdonnak tekinti, úgy gondolja, hogy azt tehet vele, amit csak akar, nem foglalkozik csak a saját érzéseivel.
  3. Önveszejtő magatartás: a féltékeny ember ebben az esetben éppen szeretteit üldözi el maga mellől, gyerekes viselkedésével.
  4. A felelősség elhárítása: nem ismeri el a féltékenység miatti felelősséget, mindig keres egy bűnbakot. A féltékenység soha nem a másik félre irányuló bizalmatlanságból, hanem saját magunkkal szembeni önbizalomhiányból fakad.
  5. Önzés és éretlenség: saját akaratát érvényesíti, másokra való tekintet nélkül. Azt gondolja, hogy őt nem lehet semmivel sakkban tartani, ha mégis másképp állnak hozzá, dühbe gurul, mert nem aszerint történnek az események, ahogyan ő azt eltervezte.
  6. A kishitűség: hajlamosak minden apróságban óriási veszélyt látni. Rögeszméjük a versengés és rettegnek, hogy elveszítik társukat.

Hogyan küzdhetjük le a féltékenységet?

Lehetséges megoldás 1: Alkalmazd a gondolatstop technikáját: ha egy negatív, vagy nem kívánatos gondolat jut eszedbe (pl: megcsal a feleségem) képzelj el egy nagy piros stoptáblát a lelki szemeid előtt, és mondd ki: „STOP!” Hagyd, hogy lassan elhalványuljon a negatív gondolat, és kapcsolj mellé valamilyen pozitív emléket (pl: nászút). Ajánlott olvasmány: Paul Hauck A féltékenység 

Lehetséges megoldás 2: Találj ki kellemes rögeszméket (legalább fél tucatot), amiket bárhol, bármikor gondolatban alkalmazhatsz: vízesés mellett pihensz, lovagolsz, kirándulsz, sétálsz, stb… Nem lehet egyszerre két ellentétes pórusú dologra koncentrálni. Minden esetben kerekedjen felül a pozitív gondolat!

Legfontosabb: Hagyd abba az Önosztályozást! Soha ne bíráld önmagad, kizárólag cselekedeteidet. Fogadd el magad hibáiddal együtt és tiszteld önmagad. Legyél őszinte saját magaddal és másokkal is, és ha lehetőséged van rá indulj el az önmegismerés útján. Utóbbira ajánljuk figyelmedbe Lélekszerda programsorozatunkat, ahol szakember segítségével ismerheted meg az életedben felmerülő problémák gyökerét és a lehetséges megoldásokat.

2016.06.24.