Hogyan hassunk szülőként gyermekeinkre a digitális világban?

szülő

„Mi, szülők, kettős kihívás előtt állunk. Nekünk kell alakítanunk a drámai változásokat azért, hogy a gyermekeink számára élhetőbb világot teremtsünk, és közben úgy kell őket nevelnünk, hogy képesek legyenek ezt az egyre bonyolultabb világot biztos kézzel kormányozni.” Dr. Jim Taylor A digitális nemzedék nevelése című könyvében azzal foglalkozik, hogyan válhat gyermekünk tudatos médiafogyasztóvá, amihez a szülői segítség és odafigyelés is elengedhetetlen. Ennek apropóján foglalkoztunk a témával Lélekszerdán.

Digitális bennszülöttek vs. digitális bevándorlók

Mark Prensky digitális bennszülötteknek nevezi azokat a gyerekeket, akiknek megszületésekor már létezett az internet, és olyan közegben nőttek fel, ahol a digitális eszközök használata mindennapos volt. A digitális bevándorlók viszont csak felnőttként találkoztak a technikával, aminek megtanulták a használatát.

Gyermekünk, mint médiafogyasztó. Mire figyeljünk szülőként?

  • legyünk következetesek, ha felállítottunk bizonyos szabályokat (pl. este 9 után nincs tévézés) tartsuk magunkat hozzá.
  • figyeljük meg, hogy mennyi időt tölt a valós és virtuális térben
  • ha a szülő-gyermek kapcsolat egy természetes bizalom már kialakult, érdemes érdeklődnünk, hogy milyen képeket tárol vagy néz okostelefonján.
  • Használjunk tartalomszűrőket! Néhány a kiskorúak védelmét szolgáló könnyen telepíthető és használható szoftver.
  • Ha mégis felnőtt tartalommal találkozik gyermeke, ne térjen ki a válasz elől, az ő szintjéhez mérten magyarázza el neki, hogy mit miért látott és miért ne nézzen hasonló oldalakat. Ha egyedül nem megy, bátran kérje szakember segítségét!

Formát adunk egy eszköznek, és attól kezdve az eszköz formál minket

szülő

Éppen az nem mindegy, hogyan formál minket az adott eszköz, mennyire engedjük be a magánszféránkba, családunkba, gyermekünk légterébe. Tudatos felnőttként vegyük számba a családtagok által használt eszközöket, mennyire van azokra szükség és minimalizáljuk a használatukat. Vessük össze gyermekünk szokásait a sajátjainkkal, ne prédikáljunk (pl. ne kérjük tőle, hogy ne telefonáljon ebéd közbe, mikor mi a következő pillanatban felkapjuk a telefont).  Nagyon fontos, hogy megfogalmazzuk a technikai eszköz előnyeit és hátrányait. Mindez olyan értékrend kialakulásához vezet, amit viszont szeretnénk látni gyermekünkben. A gyerekeknek meg kell tanulniuk/meg kell tanítanunk, hogy megkülönböztessék szükségleteiket a vágyaiktól.

A személyes kapcsolódás fontossága

A gyermek első öt éve meghatározó az empátia kialakulásának szemszögéből is. A megfelelő hozzáállás, törődés, gondoskodás, szerető érzelmi légkör mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a gyermek érzelmileg és értelmileg is magas szintre fejlődjön.

FIGYELEM! Nem a televízióból kell empátiát tanulnia, vagy éppen emberi arcokat megismernie. A személyes kontaktus fejleszti a gyermeket: a simogatás, a közös játék, amelyben az érintésnek kiemelt szerepe van.

Még több hasznos tanácsot Dr. Jim Taylor: A digitális nemzedék nevelése című könyvben olvashatsz. 

2016.06.22.

Sz.N.