A megelőzések Lélekszerdája

Öngyilkosság megelőzésekAz öngyilkosság megelőzésének kérdése miért nem olyan hangsúlyos mint a világbéke? A WHO becslése szerint évente egymillió ember követ el öngyilkosságot, ami azt jelenti, hogy minden negyven másodpercben egy ember kioltja az életét. Az erőszakos cselekmény miatt bekövetkező halálokoknak több mint a fele öngyilkosság.

A megelőzések hatékonyabbak mint a megmentési kísérletek. Korábbi teóriák, például, hogy egyes nemzetek kifejezetten „öngyilkos nemzetek” mára megdőltek, az öngyilkosság hátterében a társadalmi-gazdasági mozgatórugók rejlenek. A megelőzésben a segélyvonalakon kívül szükség lenne egy komplex, valamennyi térséget és társadalmi réteget felölelő stratégiára, amely azt a célt tűzné ki, hogy az emberek nagyobb felelősséggel viseltessenek a másik iránt. Az öngyilkosság megelőzésének egyik fontos pontja, hogy a  szándékot ha jelzik felénk, nem szabad elbagatellizálni. Ilyenkor egy kedves szó, egy ölelés is elég lehet, hogy megmentsünk egy életet.

A Lélekszerda programsorozatunk következő témája az Öngyilkosság megelőzését járja körül, komoly szemszögből vizsgálva a problémát.

2015. november 18. délelőtt 9-től a Debreceni Foglalkoztatási Központban ismét Lélekszerda Rády Eszter pszichológussal és lelki műhely gyakorlattal.

 Vajon komolyan gondolja? -az öngyilkosság megelőzése –

  • Fenyegetés?
  • Figyelemfelkeltés?
  • Segítségkérés?

Mire figyelhetünk fel? Hogyan kezeljük a krízishelyzetbe került családtagjainkat, barátainkat, hogy az öngyilkosság megelőzésének adjunk egy esélyt, és legyen megfelelő gyakorlatias ismeretünk, hogy elkerülhessük a tragédiát?