Az újraképzett építőgép-kezelők maradnak munkaviszonyban, a régi engedélyek hatályukat veszítik 2016. január elsejére

Újraképzett építőgép-kezelők maradhatnak munkábanÚjraképzett építőgép-kezelők lesznek csak foglalkoztatva 2015. december 31-e után, mert hatályát veszítik a régi építőgép-kezelői jogosítványok. Azoknak, akik emelőgéppel, rakodógéppel szeretnének dolgozni, új jogosítványt kell szerezniük, amihez az új szabályozás szerinti gyakorlati vizsgát kell tenniük. Az újraképzett építőgép-kezelőknek OKJ tanfolyammal és azt követő vizsgával kell rendelkezni, ennek hiányában a gyakorlati vizsga előtt elméleti tanfolyamon kell részt venniük és vizsgát is kell tenniük.

Szigorú szabályok lépnek életbe 2015. december 31-én

Aki nem teszi le a vizsgát újra, nem dolgozhat tovább

A jogosítványok lejárta:

1980-tól 2008.december 31-ig (28 évig) a 6/1980.(I.25.) ÉVM-KPM együttes rendelet rendelkezett az építőgép-kezelők képzéséről és vizsgáztatásáról, valamint az építőgép-kezelő jogosítvány kiadásáról. E rendelet azonban hatályát vesztette. Így sokakat érint a 2009. év előtt kiállított „régi sárga színű gépkezelői jogosítványok” lejárta, január elsejével már csak az újraképzett építőgép-kezelők állhatnak munkába.

A hatályba lépet új rendelet alapján a targoncára és más emelő- és rakodógépekre a korábbi (mustársárga) jogosítvány csak 2015. december 31-ig érvényes. 2016. január elsejétől már az új rendszer szerint kiállított új igazolvánnyal rendelkező, újraképzett építőgép-kezelők dolgozhatnak.

Mindenkire vonatkozik az új szabályozás. Nem veszik figyelembe, hogy ki milyen elméleti és gyakorlati tapasztalattal rendelkezik az általa kezelt gépet illetően. Az új szabályozás fő célja a jogosultsági dokumentumrendszer áttekinthetőségének, rendezettségének biztosítása. Egységesíteni szeretnék a gépkezelői igazolványokat az egész EU-ban. Így könnyebbé válhat a külföldi munkavállalás is. Az új rendszer szerint a Magyarországon megszerzett jogosítvány az európai unió bármely területén használható, az összes uniós tagországban elfogadják. Ezért szükséges az egységes képzés és a vizsga.

Az újraképzett építőgép-kezelők ismét jogosítványt szereztek?

Az új jogosítvány megszerzése nem egyszerű folyamat. Első lépésben egy OKJ tanfolyamot kell elvégezni. Az OKJ tanfolyamnak meg kell felelnie az új rendszer követelményeinek. Itt szerzik meg a résztvevők az elméleti tudást, a szakmai ismeretek alapjait. Az OKJ tanfolyam és elméleti vizsga bármely felnőttképző intézményben elvégezhető. A tanfolyam elvégzése után gyakorlati vizsgát kell tenni a Nemzeti Közlekedési Hatóság Szakmai Vizsgabizottsága előtt az újraképzett munkavállalóknak.