A Lépéselőny Egyesületnél is járt a Mikulás!

Mikulás ünnepség

A Lépéselőny Egyesület csapata együtt ünnepelt december 5-én. A Mikulás ünnepségen természetesen az ajándékok sem maradhattak el. Kellemes hangulatban telt a közösen töltött pár óra. 

Honnan is ered a hagyomány?

Szent Miklós kultuszát Németországba a 10. században hozták magukkal kereskedők. A középkorban szerepjátékokkal emlékeztek meg a szentről. Kezdetben a kolostori iskolák legifjabb diákja alakította Miklóst. Később ezt a szerepet a felnőttek vették át. Ebből alakult ki aztán a szokás, hogy az ünnepnap előestéjén Szent Miklós házról házra jár, és vizsgáztatja, dicséri, ajándékokkal halmozza el a gyerekeket.

Korábban karácsony helyett Szent Márton napján ajándékozták meg a gyerekeket, majd az ajándékosztást a fiúgyermekek számára december 6-ára, Szent Miklós halálának évfordulójára, a lány gyermekek számára pedig december 13-ára, Szent Luca napjára helyezték át. A gyermekek megajándékozásának  eredetileg nem sok köze volt a szeretet kifejezéséhez, sokkal inkább a bennük rejlő fiatal életerő tiszteletéhez.

Mikulás napja szép lassacskán kiszorított minden más ajándékozási napot a téli időszakból. Kizárólagos ajándékosztó szerepének a reformáció vetett véget. A 16. században egyházi rendelkezésre az Úr születésének napja, a szenteste vált ajándékozó nappá, és az újszülött kis Jézus lett az ajándékok hozója, Szent Miklós pedig az óta csak kis ajándékokkal lepheti meg a gyerekeket.

A gyermekek számára a Mikulás eljövetele még mindig egy különleges élmény. De nem csak a gyerekek, hanem a felnőttek is meglepik egymást, ahogy egyesületünknél is, annak készítettek ajándékot a munkatársak, akinek előzőleg kihúzták a nevét. Az ajándékok átadását követően egy kis sütemény mellett kellemesen elbeszélgettek és már készülődnek a karácsonyi rendezvényre is.