Támogatást kapnak a hallássérült gyerekek

hallássérült

A Debreceni Egyetem és a Kenézy Gyula Kórház közösen támogatja a Hallássérültek Egységes Gyógypedagógai Módszertani Intézményét. Az országban hét ehhez hasonló létesítmény van, a régióban ez az egyetlen. Itt többek között hallássérült gyerekekkel foglalkoznak. Eddig magáncégektől szerezték be a hallókészülékeket. Ha probléma adódott, gyakran nem tudták azt orvosolni, de ez most megváltozik.

“Az audológiát ellátják hallókészülékkel, a mi gyógypedagógusaink pedig azt tesztelik, hogy a hallókészülék hogyan hat a hallásra, ezután pedig jelzik az audiológus felé, kell-e változtatni valamit rajta, milyen beállításokat kell esetleg elvégezni” – mondta el Pásku Tibor, a Hallássérültek Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézményének igazgatója.

A betegség felismerése, szűrése és kezelése is egyszerűsödik, mert a Debreceni Egyetem és a Kenézy Gyula Kórház együttműködve támogatja az intézményt.

“Régóta együttműködésünk van az egyetemmel, a klinikával, de ezen a téren még nem voltak ilyen jellegű lépések, ezért gondolom hogy ez most mérföldkőnek számít. Nem csak az összefogásban résztvevő intézmények, hanem a gyerekek számára is az” – nyilatkozta Pappné Gyulai Katalin tankerületvezető.

A csütörtöki sajtótájékoztatón elhangzott, ez a minta Nyugat-Európában már több országban is működik. Az összefogásnak köszönhetően egységesen működik majd a hallássérült gyerekek egészségügyi ellátása.

“Kiváló gyógypedagógiai munkát végeznek itt a szakemberek, s ha ehhez még hozzáadjuk azt, hogy a régió két legnagyobb intézményének összefogása révén orvosszakmai segítséget kapnak, akkor könnyebben meg tudják majd oldani a felmerülő problémákat” – hallhattuk Szilvássy Zoltánt, a Debreceni Egyetem rektorát.

A Debreceni Egyetemen azt tervezik, hogy jövőre speciális gyógypedagógiai képzést indítanak, így a módszertani intézményben zajló munkát még több szakember tudja majd segíteni.

 

(Forrás: dehir.hu)

http://www.dehir.hu/debrecen/konnyebben-juthatnak-hallokeszulekhez-a-hallasserult-gyerekek-debrecenben/2014/12/04/