A Hazugság Pszichológiája -Hogyan ismerjük fel, hogyan kerüljük el?-

hazugság“A Hazugsághoz két ember kell legalább: Egy aki mondja és egy, akinek mondja.”

A hazugság pszichológiáját fontos dolog megismernünk, mert mindenki hazudik, többször mint ahányszor étkezik, tudtuk meg a Lélekszerda május 25.-i eseményén.

A Félelem hazugságot szül. A hazugság oka az, hogy nem akarunk szembesülni-szembesíteni másokat a fájdalmas igazsággal és inkább valamiféle megnyugtató hazugságot tálalunk fel. Mégis ez fájdalmat okoz, amikor végre kiderül az igazság! -és mindig kiderül- Igazából nem is a hazugság fáj, amikor rájövünk hogy áldozatokká váltunk, hanem, hogy ki hazudott nekünk.

Megtudtuk, hogyan épül fel a Hazugság anatómiája

Egy bolondos sanzonon keresztül került bemutatásra a hazugságok három alaptípusa:

  1. Ténybeli
  2. Emocionális
  3. Véleménybeli

Miért van erre szükségünk?

Hogy ne legyen szürke az élet?

Vagy azért hogy, befolyásoljuk a másikat?

Nem árt, ha megkülönböztetjük az önzetlen hazugságokat az igazán veszélyes ártó szándékú hazugságoktól! Az előadáson beszéltünk az ártalmatlan csúsztatásokról és megtévesztésekről is, amikor az átverés „áldozatára” nézve nincs komoly következménye a “füllentésnek”. Példaként a történetmesélés típusait említettük, amelyeket szórakoztató szándékkal és közös megegyezéssel fogadunk el. Ilyen a színház, mese, regények, magazinok, vagy akár a mentalisták ténykedése.

Lélekszerdán nagyszerű és szórakoztató példákon keresztül rendszereződött mindenkiben, hogy mire figyeljünk a kommunikáció közben, hogy az életünket tudatosabban élhessük, a minket körbefonó hazugság háló ellenére is.

2016.05.26.