A megfelelő önismeret kulcsa

önismeret

Az önismeret minden változást elősegítő program, vagy tréning alapjaként szolgál. Segítségével meghatározható a változás iránya, a veszteségek feldolgozása, a motivációk elemzése és az új célok kitűzésének lehetősége. A megváltozott munkaképességűek számára az önismeret segítséget nyújt az új munkaidentitás kiépítéséhez és az új lehetőségek feltárásához.

Gyakori tapasztalat, hogy a fogyatékkal élők egyáltalán nem, vagy alig rendelkeznek családon kívüli társas kapcsolatokkal, tapasztalatokkal. Jól érzékeljük mindezt Nappali Ellátó Intézményünkben, ahol a tagok azt megelőzően, hogy csatlakoztak Szivárványházunkhoz semmiféle társasági életet nem éltek. Otthon, steril környezetben töltötték mindennapjaikat, az internet volt az egyetlen, ahol informálódhattak. Miután bekerültek hozzánk, programjaink révén sok új ismerősre, barátra tettek szert, a mindennapjaik változatossággal telnek, fejlődnek és hasznosnak érzik magukat.

Hogyan erősítsük önbecsülésünket?

Az önbecsülés néhány egyszerű gyakorlattal növelhető, ha ezeket rendszeresen elvégezzük, akkor erősíthetjük magunkat, az önmagunkba vetett hitünket. Ezekben a gyakorlatokba bevonhatjuk házastársunkat, barátainkat és gyerekeinket egyaránt. A bennünk lévő érzésekről és gondolatokról beszéljünk a környezetünknek. A program egy hetes, így minden napra jut egy gyakorlat. Nyomtassuk ki ezeket a sorokat és akár az íróasztalunkra vagy a hűtőszekrényünkre is kitehetjük őket.

Gyakorlatok:

  1. Hétfő: Gondoljuk át mit kapunk az új helyzetben! (Pozitív képességek, események).
  2. Kedd: Ne hasonlítgassuk magunkat másokhoz!
  3. Szerda: Olyan célokat tűzzünk ki magunk elé, amelyeket képesek vagyunk megvalósítani.
  4. Csütörtök: Ne általánosítsunk! (”Senki nem segít” kifejezés csak a rossz érzést erősíti és nem is igaz).
  5. Péntek: Kerüljük ki a „kell” állításokat! (A „kell” kifejezéshez rossz érzések társulhatnak).
  6. Szombat: Erősítsük magunkat! (Merítsünk erőt elért eredményeinkből!)
  7. Vasárnap: Gondoljuk át az elmúlt- és a jövő hetet is! (Az átgondolással elkerülhető a felesleges aggodalmaskodás).

Az önismeret és önépítés fontos olyan fogyatékossággal élő személyeknek, akik számára nehézségekbe ütközik a társas környezet visszajelzéseinek értelmezése: többek között ilyen a pszicho-szociális fogyatékkal élők, a mozgássérültek, a hallás és/vagy beszédfogyatékos személyek csoportja.

zseton2

Támogasd szavazatoddal Munkára Fel! A teljes életért! programunkat a TESCO áruházakban, hogy még több önismereti tréninget indíthassunk, ezáltal segítve az álláskeresőket.

2016.05.27.