Eredményesen zárult a FRÁSZ képzés

frász képzés

A Debreceni Lépéselőny Egyesület, SIKK Egyesület, valamint a CEIPES Hungary Egyesület együttműködésében a foglalkoztatási rehabilitációs asszisztens képzés eredményesen zárult. 2015 január 19-én tizenkét megváltozott munkaképességű személy vette át a képzés keretében megszerezhető tanúsítványt.

Az Újra a Pályán projekten belül a képzés célkitűzése között szerepelt a résztvevőkkel megismertetni a munka világához kapcsolódó szabályokat, munkamódszereket. Célcsoportja a téma iránt érdeklődő/érintett személyek, a képzés szempontjából preferált célcsoport a megváltozott munkaképességű, vagy fogyatékkal élő felnőttek.frász képzés

A résztvevők a képzés során megismerhették a munka világához kapcsolódó alapvető törvényeket, ellátási formákat, szociális juttatásokat, különös tekintettel a megváltozott munkaképességűekre vonatkozóan. Követni tudják a jogszabályi változásokat, meggyőzően tudják képviselni a megváltozott munkaképességű egyének jogait.

A képzés főbb tartalmi elemei: önismeret, tanulásmódszertan, munkajog és TB ismeretek, szociális alapismeretek, ergonómiai ismeretek, informatikai ismeretek, digitális írástudás fejlesztése, 20 óra terepgyakorlat. Ezenkívül különböző tréningeken vehettek részt: motivációs és életvezetési klub, alap-és kulcsképesség fejlesztés, beilleszkedési tréning, tanulástechnika, álláskeresési technikák, probléma-és konfliktuskezelés.

A résztvevők véleménye: 

Nyikos Lajosné

Nyikos Lajosné (Magdolna):

“A tanfolyam elvégzése által munkalehetőséghez is jutottam. Több olyan információ birtokosa lettem, amelyet még máshol nem tanultam.  Az itt töltött idő alatt jelentősen megnövekedett az önbizalmam. Rokkantságom miatt már nem érzem teljesen esélytelennek magam, a tanúsítvány átvételekor egészen más emberként érkeztem ide. Nagyon örülök, hogy egy ilyen lehetőség rám talált.”

Papp Nikolett

Papp Nikolett:

“Jól éreztem magam én is a tanfolyamon, szinte kicserélődtem! Hiányozni fog a légkör, nagyon sok új ismeretet kaptam!  Édesanyámtól hallottam erről a lehetőségről, azért is örültem neki, mert a Könnyűipari Szakiskolám elvégzése után nem a szakmámban dolgoztam.  Sajnos a betegségem miatt nem végezhetek fizikai munkát és ez a tanfolyam esélyt adott arra, hogy el tudjak helyezkedni irodai munkában.”

Major Zsigmondné

Major Zsigmondné (Julika) 

“A tanfolyam segít visszailleszkedni a munka világába, megismertük jogainkat, jelentősen emelkedett önértékelésünk, amire mindannyiunknak igen csak szüksége volt! Szemlélet módunk is változott, fejlődött az egyéni esetkezelés, problémamegoldó készségünk. A szociális ismeretek rálátást adtak a szociális munka céljaira, eredményeire.  Egy passzív, bénult állapotból mozgásba tudtam hozni törekvéseimet!”

Dobos Miklósné

Dobos Miklósné (Katika):

“57 éves megváltozott munkaképességű vagyok. Másfél éve dolgozok a Lépéselőny Egyesületnél. A másfél év alatt több képzésen is részt vettem. Megtanultam a számítógép kezelésének fortélyait, a tanfolyamok által pedig egyre több információval gazdagodtam. Az ismereteim felfrissítése, és az újak megszerzése, úgy érzem segíteni fog a további munkáimban.”