Ki legyen jogosult az ápolási díjra? -egy érdekes petíció

Jelenleg az ápolási díjra csak akkor jogosult a nagykorú hozzátartozó, ha az állandó és tartós gondozásra szoruló

  1. a) súlyosan fogyatékos, (“E” kategóriás)
  2. b) tartósan beteg, 18 év alatti személy gondozását, ápolását végzi.

A jelenlegi szabályozás – az ápolási díj jogosultságon belül – nem terjed ki minden tartós betegre és fogyatékkal élő személyre, mint azt a Kormányhivatal ide vágó információiból is megtudhatjuk.

A gondot mindössze az jelenti, hogy 2015. márciusában beszüntették a méltányossági alapon adható ápolási díj lehetőségét. Azok, akik vállalták ezek után is, hogy otthon ápolják valamelyik családtagjukat, és alanyi juttatásra jogosultak, nemhogy támogatást nem kaphatnak, hanem az ápolással töltött éveket a valamikori nyugdíj összegébe sem számítják majd bele.

Elektronikus aláírásgyűjtés az általánosan adható ápolási díjra

A 2011. évi CXCI. törvényben foglaltak értelmében kizárólag az “E” kategóriába sorolt tartós betegek és fogyatékkal élők hozzátartozói kaphatnak ápolási díjat. Ezeknek összege 29500 forinttól 53100 forintig terjed, de ebben is ott a megszorítások sora. Amennyiben a jogosult rendszeres pénzellátásban részsül, az ápolási díj mértéke is az egyéb ellátások összegének megfelelően csökken. Tehát erősen korlátozva van!

Eddig sem az ellátás összege motiválta a gondozókat, hanem az érzelmi kapocs. A jelenlegi rendszer mintha az intézményi ellátást támogatná. Mindeközben még nincs megfelelően kiépített intézményi háttér minden helyen.

A Szivárványház Fogyatékosok Nappali Ellátása Debrecen szívében is elég nagy vonzáskörzetből fogadja a fogyatékkal élőket, családtagjaik számára lehetővé téve legalább egy 4-6 órás munka bevállalását. Sajnos viszont nagyobb időkerettel még a civil kezdeményezésű és fenntartású intézményi háttereket sem támogatják.

  • Ezek a változások többféle betegségcsoportban viszonylag kevés embert érintettek.
  • Az igényekkel is a helyi  önkormányzatoknál jelentkeztek.
  • Így a kormánynak nem kellett hangos ellenállással számolnia eddig.

A változást kívánó Petíció megalkotói azt akarják elérni, hogy a jövőben könnyebb legyen azoknak, akik ápolásra szorulnak, hiszen sok olyan település van, ahol nincs elérhető közelben hasonló központ, mint a Szivárványház, ahol a a fogyatékkal élő személyek és családtagjaik kaphatnak segítséget.  Lássuk be: nem mindenki engedheti meg magának azt sem, hogy térítéses intézménybe juttassa be hozzátartozóját, amivel kikerül a gondozása alól.

Egyetértesz azzal, hogy minden fogyatékossággal élő és tartósan beteg ember után ápolási díjat lehessen igényelni? Csatlakozz a petíció aláíróihoz. A Peticiót és részleteit megtalálod ITT!

2016.06.24.