Mit tehetünk a minőségi idős korért?

galeria

“Mintaprogram a minőségi idős korért – Pilot project for quality ageing” címmel nemzetközi konferenciát szerveztek Alsómocsoládon. Egy Baranya megyei kistelepülés iránymutató programba kezdett, amikor fel merte tenni a kérdést: “Mit tehetünk a minőségi idős korért?”

Az időskori ellátások problematikája ott kezdődik, hogy valaki véglegesen bekerüljön egy Időseket ellátó bennlakásos otthonba, szükséges szűrővizsgálatokat kell végezni és emiatt akár hónapokat is várni kell a bekerülésre.

Sokan választják sajnos a megfelelő engedélyekkel nem rendelkező idős-otthonokat, ahová hamarabb bejuthatnak a rászorulók. Ilyenből Debrecenben is több mint tízről tudunk! Viszont félő, hogy az illegálisan működő otthonok nem sok mindent tesznek a minőségi idős korért. A hasonló intézményekben nem tudják biztosítani a megfelelő körülményeket. Amikor képzetlen dolgozók ápolják az időseket ott esély sincs a minőségi idős korért tenni. Azoknak a kiszolgáló személyeknek, akik szociális vagy egészségügy végzettség-nélkül teszik tisztába a rászoruló idős embereket és közben főznek, takarítanak, fürdetnek, nem is várható el szakmai elkötelezettség.

Ismeretátadással is küzdhetünk a minőségi idős korért

Az Alsómocsoládi Őszi Fény Idősek Otthonában tartott konferencián nagy érdeklődéssel várták egyesületünk pszichológusát, Rády Esztert is, aki a mintaprogram megnyitóján az “Időskori oktatás a Magyar felsőoktatásban” címmel tartott előadást a gerontológia egy elég speciális területéről. A felkérést ez úton is köszönjük. Megtisztelő, hogy választásuk pont ránk esett ebben a Nemzetközi Projektben! Reméljük az együttműködés később is megmarad, és az átadott tudást sikerül beépíteni a Mintaprogramba is, amit most indítottak  a minőségi idős korért, iránymutatóvá válva a szociális intézményekben folytatott ellátási programok kialakításában. Az időskori demencia leküzdésére tett próbálkozások között pedig helyt kap a felsőoktatásban való részvétel is. Köszönjük a lehetőséget, hogy az internet élő közvetítésének segítségével Debrecenből is nyomon követhettük a projekt megnyitójának egy részét.

2016.06.27.