Visszatérés projektünk és Rehabilitációs Kerekasztal találkozóink sikere

Regionális Rehabilitációs Kerekasztalt tartottun ismét.

“Amikor azt gondolod, hogy már minden lehetőséget kimerítettél, még mindig van legalább egy”

A Visszatérés projekt (TÁMOP–5.3.8.A3) a végéhez közeledik. Egyik fő célja az Észak-alföldi régióban egy Regionális Rehabilitációs Kerekasztal életre hívása volt, amely hatékony kommunikációs és érdekegyeztető-érdekvédelmi fórumként funkcionál a rehabilitációs foglalkoztatás elősegítése kapcsán a gazdasági élet szereplői, a civil szféra, illetve a kormányzati és önkormányzati szervek együttműködésével. Az elmúlt időszakra visszatekintve ez a cél sikeresen megvalósult, ezt mutatják a találkozóinkkal elért eredmények. Június 3-án az utolsó Kerekasztal találkozónkra is sor került, amely a foglalkoztatást és fejlesztéseket járta körül.

rehabilitációs kerekasztalKovács-Tőzsér Veronika, az OFA Észak-alföldi Regionális Iroda vezetője

A foglalkoztatásrehabilitációs kerekasztal és munkahelymegőrzés elősegítéséről tartott előadást. Kiemelte a hazai diplomamentő program előnyeit, bemutatta a „Gyere haza” fiatal programot, amelynek célja, hogy a külföldön, elsősorban Londonban dolgozó magyar fiatalok hazatérését segítse lakhatási és letelepedési támogatással, illetve megfelelő munkahely biztosításával. „Nyílt napot is szerveztünk Londonban a programon belül, amelyen hazai munkáltatók is részt vettek, így a fiatalok a helyszínen találkozhattak velük és személyesen informálódhattak a lehetőségekről”- mondta Kovács Veronika.

Pacza Gergely Debrecen város Városfejlesztési Főosztály munkatársa

Egy intermodális központ kialakításáról számolt be, amely a cívisváros nagy részét érinteni fogja: kiterjed majd közlekedési csomópontok kialakítására, új intézmények létrehozására, lakóhelyek, játszóterek felújítására.

Ezt követően Demetrovics Zsuzsanna a hátrányos helyzetűek foglalkoztatásának támogatása (TÁMOP 1.1.2) című projekt főbb elemeit mutatta be. A program célja a foglalkoztathatóság növelése, az esélyegyenlőség megteremtése, a diszkrimináció csökkentése. Hat célcsoportot kíván megszólítani: az alapfokú végzettséggel rendelkezőket. A 25 év feletti pályakezdőket, az 50 életévüket betöltött álláskeresőket. Akik 12 hónapon belül részesültek valamilyen gyermekellátási segélyben, a foglalkoztatást helyettesítő támogatásra jogosult álláskeresőket. Illetve a tartós munkanélkülieket. Valamint kiemelte a különböző projekten belüli támogatásokat, segítő tevékenységeket.

rehabilitációs kerekasztal

Berki Judit, az ÉARFÜ ügyvezetője elmondta

A régióbeli vállalkozások strukturális feltételeinek javítását célzó pályázati lehetőségekről, a pályázati eredményekről tartott rövid tájékoztatást. Kitért a GINOP (Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program), TOP (Területfejlesztési Operatív Program). És a VEKOP (Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program) programokkal kapcsolatos információkra. Elmondta kik csatlakozhatnak ezekhez és milyen lehetőségeket vehetnek igénybe.

Végül Rády Eszter, a SIKK Egyesület elnöke beszélt

A megváltozott képességűek értékeiről, a közösségről, mint speciális helyzetről, illetve azokról a pszichológiai hatásokról, befolyásoló tényezőkről, amelyek egy közösségben érhetnek bennünket.

Köszönjük az előadóknak és résztvevőknek, hogy eljöttek, reméljük kerekasztal találkozóink hasznosnak bizonyultak és további együttműködő partnerekre találtak.

Sz.N