A pozitív gondolkodás éltető ereje mindennapjainkban

Pozitív gondolkodás

Napjainkban egyre sűrűbbé vált a fluktuáció, azaz a dolgozók gyakori munkahely változtatása, aminek oka lehet a szakmai önmegvaló- sításra való törekvés nagyobb igénye. A munkahelyi gondolkodás változtatása viszont nem csak önszántunkból történhet, előfordulhat, hogy létszámleépítés vagy egyéb okok miatt kell otthagynunk állásunkat.

Az elbocsátást követő idő- szak hosszú távon megviselheti az emberi pszichét, hiszen munkanélküliként megrendülhet az önbizalmunk, értéktelennek érezhetjük magukat. A folyamatos álláskeresés során fontos, hogy motiváljon minket valami, azaz legyen valamilyen belső és külső hajtóerő (drive), amiért szeretnénk a megpályázott pozíciót elnyerni. Gyakran olyan állást szeretnénk, ahol számunkra külső motiváció- ként megjelenik a magas anyagi státusz, az elismerés, a dicséret és a presztízs, belső motivációként pedig a bennünk lévő képesség megmutatása.

Motiválás és gondolkodás a mindennapokban

A napi munkavégzés mindezeken kívül még azért motiválhat, mert a munkatevé- kenység és a munkahelyünk nagymértékben meghatározza az életritmusunkat. Rendszerességet és folyamatosságot biztosít számunkra. Továbbá a társas kapcsolatok egy részét is a munkatársaink teszik ki. Tippek az álláskereséshez: Gondoljuk át, hogy milyen konkrét elképzeléseink és elvárásaink vannak. (pl. pozí- ció, feladatok, időbeosztás, munkakörnyezet, kollégák, bérigény stb.)! Tisztában kell lennünk azzal, hogy mit tudunk adni munkavállalóként és mit várhatunk el a munkáltatótól. Álláskeresőként használjuk ki az időnket szakmai fejlő- désünk javítására, hogy még nagyobb eséllyel induljunk a munkaerő-piacon! A munkatalálást állítsuk a fókuszba, naponta foglalkozzunk vele, böngésszük a hirdetéseket, érdeklődjünk, építsük a kapcsolati hálónkat! Ha lépéseket teszünk a szá- munkra ideális munka megtalálásához, akkor előbb-utóbb sikerülni fog, csak pozitívan álljuk hozzá!

Lászki Renáta, pszichológus