Projektlátogatás Első állomás: Kecskemét

Két napos projektlátogatás lehetőséget szervezett május közepén az Orszákét napos projektlátogatást szervezett május közepéngos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. a „FoglalkoztaTárs – Társ a Foglalkoztatásban” program keretében (TÁMOP-1.4.7-12/1-2012-0001) , amelyen a Lépéselőny Egyesület munkatársai is részt vettek. A cikksorozat első részében az Álláskeresők Egyesületének Bács-Kiskun Megyei Szövetségét mutatjuk be.

 A szervezet, kecskeméti telephelyén két programmal is foglalkozik: Kismama Karrier Központ (TÁMOP-1.4.3-10) és Alternatív Főiskola (TÁMOP-1.4.3 -12). A célcsoport a kismamák és a fiatalok, akik számára egyéni szolgáltatási csomagokat biztosítanak, a képzések pedig céges igények alapján történnek.

A kismama programnál főleg klubokat szerveztek a GYED-ről és GYES-ről visszatérőknek. A klubvezetőnél elvárás volt, hogy ő is anyuka legyen. Pályázatírás és projektmenedzsment képzést tartottak nekik. Különböző klubfoglalkozásokon is részt vehettek, így masszázs, agykontroll, női elegancia, Nevel a gyerekem klub. A képzést 147 fő sikeresen befejezte.

projektlátogatás Kecskemétenprojektlátogatás keretében:

A fiatalok esetében 16-24 év a korhatár. Számukra táborokat, képzéseket szerveznek: gólyatábor („túlélő tábor”), külföldi tapasztalatszerzés (Szerbiában filmforgatás), tanulmányi kirándulás, munkaerő-piaci ismeretek tréning. Továbbá vállalatokkal kötnek szerződést. Tizenöt hónap kötelező munkát ajánlanak fel, amelyben a képzési díj felét az egyesület, a felét pedig a cég fizeti. Ez jobban működik, mintha ingyenes szolgáltatásként képeznének fiatalokat a cégeknek. A képzést 97 fő fejezte be sikeresen, 72 fő pedig elhelyezkedett.

A célcsoport bevonására például családi napot szerveztek, ahol süteménysütő verseny is volt hagyományos és reform területen egyaránt, illetve ingyenes vérnyomás és vércukormérés. Megrendezték az „Állások éjszakáját” ahol a munkát kereső személyeknek lehetősége volt megismerkedni a nagyobb cégekkel.

A következő projektlátogatás cikkben részletesebben megismerkedhet a szekszárdi Kék Madár Alapítvánnyal és Ízlelő Családbarát Étteremmel.