Osloból jöttem…

20140617_100923

A norvég civil szervezetek megismerése céljából egyesületünk és további 11 szervezet Magyarországról Oslóba látogatott el. Ezáltal nem csak a magyar egyesületek közti kapocs erősödött meg, hanem olyan példaértékű mintát ismerhettünk meg, amelynek jövőbeli alkalmazásával előrelendíthetjük programjainkat.  Az alábbiakban Farnady Judit élménybeszámolóját olvashatják. Fogadják szeretettel!

Ahol kitárult egy új világ, megismertem egy nagyon más szemléletet, mint a magyar embereké. Izgalmas volt látni az emberek nyitottságát, elfogadását, talán lazaságát, de nem biztos, hogy ez a legjobb szó. A norvég embereknek nem volt megfelelési kényszerük, nem volt semmi mesterkéltség a szakmai- és a szabad programokon, minden működött. Egyszerűen.

Vendéglátónk és a meghívott előadók úgy adták át, amit szerettek volna, hogy az könnyen érthető volt számomra. Sok új dimenziót, adaptálható mintát hozhattam haza. Hálás köszönettel tartozom a NÓRA-HÁLÓ tagjainak a szuper fordításért, mivel nélkülük ez az élmény nem jött volna létre.

Pár kiragadott gondolat a szakmai munkáról:

A szakmai program rendkívül érdekes volt számomra. Megismertem egy olyan ombudsmani rendszert, melynek működését jogszabály rögzíti, a minisztérium tartja fenn, de ennek ellenére független, és kontrollt gyakorol az állam felett. Norvégiában a diszkrimináció problémáját, nagyon helyesen, komplexitásban nézik, mivel egy embert számtalan ok miatt diszkriminálhatnak. Úgy keresik a megoldást, hogy lehetőség szerint valamennyit figyelembe veszik. Mély nyomokat hagyott bennem ez a gondolkodás, ami ösztönösen meghatározza ugyan a tetteimet, de elszánt tudatosságom épülése, érzem, új perspektívákat fog nyitni a jövőben.

20140617_091632

Példaértékűnek tűnt az állami intézmények és a civil szervezetek kooperációja.

Jellemzően állami pénzből a civil szervezetek nyújtanak szociális szolgáltatásokat. Működik az állami feladatok kiszervezése, ami reményeim szerint Magyarországon is hamarosan működni fog. Rengeteg jól működő norvég példa nyomán nyújthatnánk hasonló szolgáltatásokat, civilként használva a rugalmasságunkat, szociális érzékenységünket, önkéntességünk mérhetetlenül nagy erejét. Így lesz!

Ehhez egy jó példa: széles körben elterjedt, hogy a munkaerő-piaci szolgáltatók, a munkavállalót és a munkaadót együtt segítik a képzésekkel, tanácsadással, mentorálással, egyéb szolgáltatásokkal, a munkahelyeken. Hatékonynak látszik az a rendszer, melyben nem válik ketté a munkaadók és munkavállalók támogatása.

Nóra Háló

Egy projekt bemutatása kapcsán rendkívül jó rendszert ismertem meg, ami az embereket megtanítja arra, hogy felismerjék jogsérelmeiket, tudjanak jogi segítséget kérni. A „jogkövetek” felkészült, képzett csapattagjai, minden évben más-más területen képzik magukat és segítik az ország különböző területein élő embereket. A „jogkövetek” nem jogi végzettségű emberek, de valamennyien elkötelezett, aktív szereplői a rendszer működtetésének. Kicsit hasonlóan működik a rendszer a mi NÓRA-HÁLÓNKHOZ. A tanulmányút során, figyelve csapatunkat, ez többször felvillant és megerősödött bennem.

A szakmai programon a legnagyobb hatást a „MIRA CENTER” bemutatkozása tette rám

. Egyértelműen azért, mert példaértékű, amit a diverzitás menedzsment terén végeznek és természetesen azért, mert a figyelmem középpontjában van egy hasonló fejlesztőmunka elindítása. Az előadásban sok olyan új szempont került előtérbe, ami segítséget jelent szolgáltatásunk kialakításában és természetesen a hozzá kapcsolódó forrásteremtésben is. Kutattunk szakirodalom, illetve jó példák után Magyarországon, de sehogy sem találtuk, amit szerettünk volna. Nekem már ezért megérte Norvégiába tölteni pár napot.

20140617_173321

Természetesen nagy hatással volt rám az osloi élet, a gyönyörű város, a barátságos szigetek. A helyi járatos buszsofőr és a pincérek közvetlensége, örökké mosolygó, a szinte soha nem lökdösődő emberek sokasága. Persze azt sem felejtem el, mikor leesett az állam egy- egy pénztárblokk láttán…

Talán itthon is összerakhattam volna már a képet

A NÓRA-HÁLÓ megkérdőjelezhetetlen ereje, összetartozása, elköteleződése most állt össze bennem. Most láttam meg igazán, hogy mekkora az a hozzáadott érték, amit az egyes tagok beletesznek az egészbe. Most értettem meg jobban a projektgazda JÓL-LÉT Alapítvány munkatársainak motivációját, tenni akarásukat, nehézségeiket. Sokat beszélgettünk a bizalomról és egy nagyon fontos dolog egyértelművé vált számomra. Vannak, akik alapból bizalommal fordulnak a másik ember/szervezet iránt, vannak akik nem. Ezt érdemes lesz a NÓRA-HÁLÓBAN jól körbejárni, kibeszélni, közös alapértékként tartalmát meghatározni és kőbe vésni. Számomra ez nagyon fontos, mert erre tudunk közösen építkezni.

Végezetül tehát, Osloból jöttem, mesterségem címere: tudatos diverzitás – együttműködés a sokszínűség jegyében!

(Farnady Judit, ügyvezető: székesfehérvári NÓRA-PONT)