Női önmenedzselés a munka világában

Korunk munkavilágában az önmenedzselés egyre nagyobb kihívást jelent, ezért mindenképpen fontosnak tartom a téma néhány gondolatának a felvetését. Érdemes azon dolgoznunk, hogy hogyan tudjuk önmagunkat sikeresen megjeleníteni.

Önmenedzselés és pozitív gondolkodás nőknekA tanulmányaink befejezése után igazán nagy jelentőségűvé válik az önmenedzselés képességünk, hiszen ahhoz, hogy ezt követően érvényesülni tudjunk a nyílt munkaerő- piacon, szükség van önmagunk pozitív, de egyben reális megmutatására, azaz meg kell tanulnunk önmagunkat „eladni” és azt is érdemes szem előtt tartani, hogy hogyan, milyen módszerekkel érhetjük el a karrierút alatt kiépített céljainkat.

Néhány tipp a hatékony önmenedzseléshez:

• Legyünk proaktívak!

A kitűzött célunk megvalósítása érdekében készítsünk cselekvési tervet és tegyünk aktívan azok megvalósulásáért!

• Gondolkodjunk pozitívan!

Az életünkhöz való pozitív hozzáállás már nagymértékben hozzájárul a boldogulásunkhoz, hiszen ahogyan gondolkodunk, úgy alakul a jelenünk és ezt követően a jövőnk is.

• Hozzuk elő a belső motivációnkat!

Erős belső motiváció szükséges ahhoz, hogy a pozitív hozzáállásunkat és a munka iránti lelkesedésünket rendszeresen fenntartsuk. A belső motivációnk által a munkánkat többnek fogjuk érezni, mint pusztán pénzkereseti forrás, továbbá a bennünk lévő energiák mozgósítása következtében a sikeres önmegvalósítást is elérhetjük.

• Biztosítsunk időt a kikapcsolódásra!

A munkahelyen átélt és felhalmozódott stressz káros hatással van szervezetünkre, ezért szükséges hogy tudjunk rendszeresen kikapcsolódni és a fáradt nap után feltöltődni.
Mindenki maga dönti el, hogy milyen tevékenység ad számára többlet energiát és azt érdemes legalább heti rendszerességgel igénybe venni.

• Ügyeljünk személyes kapcsolataink minőségére!

Az embertársainkkal való megfelelő bánásmód és a pozitív kapcsolattartás mindenképpen elősegíti a társas hatékonyságunkat. Ha mi is jó szándékkal állunk az ismerőseinkhez, akkor nagy valószínűséggel ők is így fognak velünk viselkedni.

Írta: Lászki Renáta, pszichológus