Megnyitott a Megyei Karrieriroda -hálózat

Karrier Pnt iroda hálózat debreceni megnyitójánMegnyitották a hajdú-bihar megyei karrieriroda -hálózat irodáit.

  • Debrecenben
  • Hajdúböszörményben
  • Berettyóújfaluban

megnyitották kapuikat a Karrier Pont Irodák, április 23-án. Debrecenben a megnyitóbeszédet követően, a projektmenedzser és a projekt szakmai vezetője bemutatta az E Karrier programot, majd ünnepélyes szalagátvágás következett.

 

A CSAT Egyesület, a Hajdúsági Hallgatókért és Civilekért Egyesület és a Szociogramm Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. konzorciumában létrehozott E Karrier projekt a munkáltatókat és a munkakeresőket kapcsolja össze. A tegnapi megnyitón elhangoztak az új programhoz fűzött elvárások, célok és tervek. Munkatanácsadás, álláskeresési technikák megismerése. Kulcsképességek fejlesztése, álláskereső klub, grafológiai elemzés, jogi tanácsadás egyaránt várja majd a munkakeresőket, az inaktív pályakezdőket. Sőt segítenek a regisztrált munkanélkülieknek és a GYES-ről, GYED-ről visszatérőknek is

 „A projektnek köszönhetően elindítottunk egy telefonos és ügyfélkapcsolati asszisztensképzést, illetve álláskeresési tanácsadó és irodavezetői készségek fejlesztésére is beiskoláztunk fiatalokat, ők dolgoznak az újonnan kialakított karrierirodákban”– tájékoztatott Kovács Zsuzsanna projektmenedzser.

Miért van szükség a Karrieriroda Hálózatra?

Kiemelték, hogy a karrieriroda munkatársai olyan embereket szeretnének elérni:

  • Akik nincsenek benne a munkaerő- piaci adatbázisokba.
  • Akik nem szeretnek valami miatt hivatalokba járni vagy bátortalanok.

Elsődlegesen az alacsonyabb végzettséggel rendelkező csoportokat célozzák meg, másodrészt a munkaadók megkeresése is fontos szempont. Céljuk, hogy szeretnének egyfajta szemléletváltozást elérni a munkaerő-piacon.

Eszik Édua projektvezető egy rövid prezentáció keretében ismertette a program célját. Az E Karrier honlap még fejlesztés alatt áll, de néhány kész verziót megmutatott. Fő innovációja, hogy munkakör alapon lehet egymásra találni. Interaktív lesz a honlap, akár az álláskereső, akár a munkaadó is szerkesztheti majd. Bárki bármilyen munkakört keres, részletes leírást kap majd róla. „Szeretnénk az álláskeresőknek az álláskeresés logikáját is átadni, hiszen bonyolult dolog ma munkát találni és a munkáltató fejével is érdemes gondolkodni”– mondta a projektvezető.

„Céljaink között szerepel továbbá a programunk hatékonyságát felmérni. Elmondta azt is: “Ez egy innovatív kísérleti program és nem biztos, hogy minden úgy fog alakulni, ahogyan azt mi szeretnénk. Ezért is nagyon fontos, hogy a visszajelzéseket mérjük. Önálló lábakon szeretnénk megállni, távolabbi célunk, hogy uniós finanszírozástól függetlenül működjünk, és folytonos szolgáltatást tudjunk nyújtani. Az álláskeresők nagyon gyakran önhibájukon kívül nem látják azt a logikát, hogy mi alapján alkalmaznak embereket a munkáltatók. Ezt igyekszünk tudatosítani bennük. Sok álláskereső még nem értette meg, hogy miért fontos a képességek hangsúlyozása és ezt hogyan lehet definiálni, hogyan lehet úgy bemutatni magunkat, hogy ez kitűnjön.”megyei karrieriroda megnyitója

 Eszenyi József, ügyfélszolgálati asszisztenst kérdeztem arról, hogyan került kapcsolatba a programmal.  „Azt, hogy munkába állhattunk több tréning előzte meg, például személyiség és képességfejlesztő tréning, illetve egy OKJ képzés is, esetemben telefonos és elektronikus ügyfélszolgálati asszisztensképzés volt. Most a foglalkoztatás elindulására várunk, nyilván az empátia lesz a legfontosabb képesség, amellyel az álláskeresők irányába kell fordulni. Ez egy speciális élethelyzet, amit mindenki másképp él meg. Elsődleges feladatunk, hogy ezeknek az embereknek segítsünk. A munkáltatókkal is kapcsolatban kell majd álljuk, ott egy másfajta kommunikáció lesz, ami eredményre fog vezetni”.

Az Egyesület legközelebb április 29-én ingyenes tájékoztató délelőttöt tart Munkáltatói Fórum keretében, ahol főleg a kis-és középvállalkozásokat kívánják elérni.