A közösségi média szerepe az álláskeresésben

közösségi média

A közösségi média alapvetően befolyásolja az emberek álláskeresési szokásait és a munkavégzés módját, állítja a munkaerő-piaci megoldások területén vezető szerepet játszó Kelly Services most közzétett tanulmánya.

A felmérés legújabb, a közösségi média és technológia témakörével foglalkozó része azt vizsgálja, milyen hatást gyakorol a közösségi média az állásválasztásra, a karrierdöntésekre, illetve a toborzásra úgy általában.

A felmérés 31 ország több mint 120.000 dolgozójának válaszait gyűjtötte össze, köztük mintegy 44.000 európai munkavállalóét. Nemzetközi összehasonlításban a felmérés tanúsága szerint a válaszadók több mint egyharmada (38 százalék) állította, hogy az elmúlt egy évben a közösségi médián keresztül kapott állással kapcsolatos megkeresést. A válaszadók 11 százaléka arról számolt be, hogy ugyanezen időszakban sikerült a közösségi média révén munkához jutnia.

A közösségi média munkaerő közvetítő ereje Európában

Európán belül Németország és Lengyelország tűnik ki leginkább a közösségi média ilyen irányú használata terén. Itt a válaszadók 55 százalékát keresték meg valamilyen potenciális álláslehetőséggel a közösségi médián keresztül. Ami azonban a ténylegesen megszerzett pozíciókat illeti. Norvégia vezet, ahol a válaszadók 28 százaléka talált munkát a közösségi média segítségével. A magyar válaszadók 38 százalékát keresték meg álláslehetőséggel a közösségi hálón és 7 százalék talált állást ezen a csatornán keresztül.

Jónás Anikó, a Kelly Services Hungary Kft. ügyvezető igazgatója, szerint:

A közösségi médiahasználat társadalmi szintű elterjedése tükröződik ma már a munkahelyeken is.

A felmérésből az is kiderül, hogy nemzetközi összesítésben a válaszadók több mint fele (53 százalék) egyetért azzal az állítással, a közösségi média jó megoldás. Hívjuk fel bátran barátaink és kollégáink figyelmét egy álláslehetőségre vagy be akarjuk ajánlani őket egy céghez.

Hogyan használjuk a közösségi hálót?

A megkérdezettek 32 százaléka számolt be arról, hogy szívesebben keres állást a közösségi médián keresztül. Már nem a hagyományos módszerek segítségével keresnek állást, szemben a tavalyi felmérésben mért 24 százalékkal. – Az újsághirdetések, állásportálok vagy személyzeti tanácsadók felkeresése már nem annyira hangsúlyos.

36 százalékuk állítja, hogy karrierrel, munkavállalással kapcsolatos döntései során felhasználja a közösségi médiában kialakított kapcsolatrendszerét.
Egy, a fentiekhez kapcsolódó kérdésre válaszolva 32 százalékuk nyilatkozta:

A saját tulajdonú eszközök – úgymint okos-telefonok, laptopok és táblagépek – munkahelyi használatának lehetősége “fontos” vagy “nagyon fontos” a számára.

(Forrás: http://www.hrportal.hu/)