Mentálhigiénés tanácsadás a Debreceni Szivárványházban

Debreceni Szivárványház

A Debreceni Szivárványház mentálhigiénés tanácsadása során a tagok megismerhetik a mentálhigiéné témájába tartozó területeket és számos gyakorlati feladattal fejleszthetik fizikai- és mentális képességüket egyaránt. A tanácsadás segíthet a személyeknek minden olyan élethelyzetet feldolgozni, amely számukra a megszokottól eltérő és amivel, ha később nem foglalkoznak, akkor pszichés vagy szociális gátakat eredményezhetnek.

A lelki egészségvédelem célja az egészséges pszichés állapot kialakítása és megtartása. A mentálhigiénével foglalkozó szakember segít a célcsoportnak, hogy önmaga lelki erőforrásait mozgósítsa. A tanácsadás további célja még, hogy a Nappali Ellátó résztvevői saját életük területén magabiztosak és céltudatosak legyenek, illetve a nehézségeikkel való megküzdés során sikeresen felülkerekedjenek a problémáikon. A foglalkozás alatt olyan mentálhigiénés területeket érintünk, ahol a személyeknél komplex módszereket alkalmazva, a gyakorlati feladatok segítségével kipróbálhatják önmagukat.

A fogyatékkal élők képességeinek megőrzése és fejlesztése a cél!

A csoportos megbeszélések és foglalkozások biztosítják azt, hogy a Szivárványház Nappali Ellátóba tartozók problémamegoldó és eredmény-orientált módszerekkel nagyobb magabiztosságot érjenek el. A játékos feladatok kipróbálása pedig segít a mindennapi éles helyzetek könnyebb felismerésében és megoldásában.

A mentálhigiénés tanácsadás alatt nemcsak az adott képességek megőrzése, hanem azok további fejlesztése is fontos. A tanácsadás során a csoport tagjai számos kulcskompetenciában fejlődhetnek, amely nagymértékben kihat a személyek lelki egészségére. Az alkalmak során erősödhetnek a résztvevők érzelmi, szociális és mentális kompetencia területén egyaránt.

Témák: bevezetés a mentálhigiénébe, a prevenció, egészséges érzelemkifejezés, emberi viselkedés, egészséges társas viselkedés, a munkahelyi mentálhigiéné, egészséges környezet, mentálhigiénés programok.

A Lépéselőny Közhasznú Egyesület fenntartásában működő Debreceni Szivárványház, Fogyatékos személyek Nappali Intézményének elsődleges és alapvető feladata a fogyatékossággal élő emberek hátrányainak enyhítése, esélyegyenlőségük megalapozása, a társadalom szemlétének megváltoztatása.

Szivárványház Nappali Ellátó Elérhetőségei:

Személyesen: Debrecen, Csap utca 36.

Telefonon: 20/477-7212

e-mail cím: ujraapalyan@gmail.com