A Debreceni Szivárványház céljai és értékei erősek! Beszélgetés Rontó Ádám intézményvezetővel

12963469_993759524040787_6700098774123582537_n

Rontó Ádám a Debreceni Egyetem Szociológia és Szociálpolitika Tanszékén végezte tanulmányait. A Lépéselőny Egyesületről már az egyetemi tanulmányai során hallott, a szervezet céljaival és módszereivel azóta is egyetért. Vele beszélgettünk ezúttal, hogy miben tudnak segíteni a fogyatékkal élőknek.

Milyen szerepet tölt be a Lépéselőny Egyesület által működtetett Szivárványház a cívisvárosban?

A fogyatékkal élők mindennapi életvitelük során számos nehézségbe ütköznek, továbbá az esélyegyenlőségük is nehezen valósul meg segítség nélkül. A Debreceni Szivárványház abból a célból jött létre, hogy ezeket az egyenlőtlenségeket, illetve a fogyatékkal élők által megélt hátrányokat a lehető legkisebbre csökkentse és így érvényre juttassa az egyén individuális szabadságát. A társadalom szemléletének pozitív irányú megváltoztatása szintén kiemelt fontosságú, ezért jelen vagyunk a városi és megyei rendezvényeken. 

Milyen segítséget tudtok nyújtani azok számára, akik felkeresik a Nappali Ellátó intézményt?

A nappali ellátás elsősorban az ellátottak napi életritmusának zavartalan működését hivatott szolgálni. A szabadidő aktív eltöltését helyezzük előtérbe, az ellátottak érdeklődésének megfelelően igyekszünk kihasználni a város és a megye kulturális lehetőségeit, csoportosan látogatjuk a különböző rendezvényeket. Rendelkezésükre állnak könyvek, újságok, televízió és számítógép is.

A Szivárványházon belül lehetőség van meleg élelem elfogyasztására, az alapvető higiéniai szükségletek kielégítésére, de az itt dolgozók segítenek a hivatalos ügyek intézésében, vagy a megfelelő életvezetés kialakításában. Az esetleges munkavégzés szervezésében szintén segítséget nyújt az Intézmény. ~A nappali ellátás során az ellátottak teljes szabadságot élveznek, szabadon döntenek arról, hogy milyen programokon szeretnének részt venni.~

Milyen időközönként szerveztek kulturális programokat, kirándulásokat? 

Debreceni Szivárványház

Heti rendszerességgel szervezünk kisebb-nagyobb kirándulásokat. Amennyiben az időjárás lehetővé teszi, előnyben részesítjük a szabadtéri programokat, de kapcsolatban vagyunk a rendszeres kiállítások szervezőivel, ismerik és szeretettel várják a csoportunkat. Utolsó eseményünk a Déri múzeumban volt, ahol a „Nagyerdő, a természet szertára” kiállítást tekintettük meg. Jelenleg tervezzük, hogy ellátogatunk az Egyetemi Botanikus kertbe, amely nagyszerű őszi programnak ígérkezik.

Szakemberként, hogyan látod, mennyire szükséges a Szivárványházhoz hasonló intézmények működtetése a térségben?

A Debreceni Szivárványház, illetve a hasonló intézmények létjogosultsága megkérdőjelezhetetlen, hiszen a fogyatékkal élők hátrányainak csökkentése a társadalom egyik legfontosabb feladata. Ezek az intézmények képesek maximálisan személyre szabni az ellátást, a programjaikat pedig úgy alakítani, hogy az ellátottaknak élményük és sikerélményük legyen. A gondozók ismerik az ellátottak állapotát és képességeit, ennek megfelelően pedig képesek fejleszteni azt.

Egy nappali ellátó intézmény teret ad az olyan informális csoportok létrejöttének, amelyek az intézményi kereteken kívül nehezen alakulnának ki. A hasonló helyzetben lévők egymást segítve, egy támogató közegben tölthetik el a szabadidejüket.

Debreceni SzivárványházVárjuk szeretettel az érdeklődőket!

Elérhetőségünk:

Debrecen, Csap utca 36.

Telefonszám: 20/477-7212

e-mail cím: 

foglalkoztatasikozpont@gmail.com

                                                                                     weboldal: lepeselony.com

2016.11.09.