Bűnben éljük az életünket, vagy csak nem elég céltudatosan?

bűnben éljük az életet vagy kellenek ezek a tévejgésekLegtöbb napunk bujasággal, vegyes lustasággal indul (valahogy mindig így is végződik), aztán egy kis falánkságba torkollik a reggelinél. Mire beérünk a munkahelyre, és észbe kapunk, már rég a pokolra jutottunk.

Kevélység, fösvénység, jóra való restség, torkosság, bujaság, irigység és harag – a hét főbűn – mind társam a hétköznapokban.

Mindnyájan vétkezünk. El tudnánk képzelni akár csak egyetlen napot az életünkből, amikor nem vergődünk valamelyik bűn hálójában?

Így kezdődik Simon M. Laham Miért jó, ha néha rosszak vagyunk? A 7 főbűn pszichológiája című könyve, ami ennek a Lélekszerdának az apropóját adta. Mindemellett rendkívül jó gondolatébresztő könyvről beszélünk, figyelemreméltó tudományos alapossága, és szókimondó szövege.

Tény: Amit 7 főbűnként ismerünk nincs a bibliában benne.

A főbűnöket a kora középkor kolostori életében vették lajstromba, hogy megóvják a szerzeteseket az eltévelyedéstől. Egyfajta működési szabályzatként szolgáltak az aszketikus közösségek rendjének fenntartásához. Miért gondoljuk magunkról, hogy életünket bűnben éljük, ha ezek nem is ránk vonatkozó szabályok?

Lélekszerdán megismerhettük a Bujaság számtalan arcát, ami nem feltétlenül az erotikához tartozik, azt, hogy I. Szent Gergely pápa a torkosság vétkét mennyi mindenre kiterjesztette. A fösvénység hogyan segít hozzá a boldogsághoz. A restség miként viszi előre az élet kerekét. Megismertük a harag, hogyan segíti a világot jobbá tenni és mi a veszélye, azt, hogy az irigység hogyan változtat bennünket problémamegoldó gépezetté, és legfőképp a Kevélység, a bűnök királynője, hogyan különböztethető meg a kiérdemelt büszkeségtől?

Mindennapi bűneink

A “bűn” szó eredeti jelentése a magyarban, a cél eltévesztését jelentette az íjásznak. Kezeljük mi is így!

Amikor bűnös gondolataink vannak vagy viselkedésünkkel bűnt követünk el, akkor vegyük észre: eltértünk a kijelölt vagy követendő céltól, viszont nem árt tudatosítani, hogy a pokol tüzétől még ráérünk megégni. A 7 főbűn fogalmai a lelki folyamatokat gyakorlatilag két dimenziós és negatív előjeles lépésekké akarja leredukálni.

A mai kor embere a pszichológia és egyéb társadalomtudományok segítségével képes megvilágítani és leképezni indokaink és cselekedeteink hátterében megbúvó összetett folyamatok rendszerét. Jó, hogy néha bűnben éljük meg a pillanatot, csak legyen ami a helyes útra visszaterel! Erre vállalkozik Lélekszerda programsorozatunk is.

Ha vállalod, hogy velünk fejlődsz, óhatatlanul életed navigátora lesz a tudás, amit nálunk kapsz!

2016.06.16.