Változások a Gépjárműszerzési támogatás elbírálási rendszerében!

Gépjárműszerzési támogatás

A MEOSZ átjuttatta a Gépjárműszerzési támogatás javításával kapcsolatos javaslatát az elbírálási rendszeren. A kormány jövőre külön pályázati keretet fog biztosítani a súlyosan mozgássérült emberek gépjárműszerzéséhez.

Mivel jelenleg a támogatott új autók körének bővítésére nincs mód, a mozgáskorlátozottak átmeneti megoldásként azt kérték, hogy a súlyosan mozgássérült embereknek legalább legyen lehetősége egy külön alapból kapni támogatást, a számukra megfelelőbb, új gépjárművek megvásárlásához.

A kormány döntött: jövőre 50 millió forintot biztosít a célra.

“Sikerként könyvelhetjük el, hogy kitartó és hathatós fellépésünk eredményeként végre megtört a jég, és öt év után a súlyosan mozgássérült emberek is lehetőséget kapnak arra, hogy a róluk elnevezett támogatási rendszerben hozzájuthassanak az egyéni igényeiknek megfelelő új gépjárművekhez” – nyilatkozta a médiában Kovács Ágnes a MEOSZ elnöke a kormányzati döntés meghozatala után.

A gépjárműszerzési támogatás eredeti céljait ismét elértük

Ez volt eredetileg is a támogatás célja, de az öt évvel ezelőtti változások eredménye az lett, hogy most csak olyan új autók érhetők el az  állami támogatás segítségével, amelynek nem minden mozgássérült ember felelt meg a speciális igényei miatt. Különösen igaz ez a súlyosan mozgássérültekre. Mintha a kerekesszéket használókat rekesztették volna ki a támogatásból, ami ellen évek óta küzdtek a mozgáskorlátozottakat és fogyatékkal élők érdekvédelmi szervezetei.


Örvendetes ez a lépés, de remélhetőleg megemelik az összeget, mert ebből a keretből előre látható, hogy csak néhány súlyosan mozgássérült ember juthat megfelelő gépjárműhöz. A támogatott autók ugyanis, amelyek egy kerekesszékbe kényszerült embernek speciális igényeihez igazodik, a szükséges átalakításokkal már lényegesen többe kerül, mint a most elérhető Suzukik, amelyekre a támogatás kiterjed.

A MEOSZ további tervei

A jelenleginél lényegesen magasabb támogatás kieszközlése is, 80%-os támogatási arány már elfogadható lenne!

Ismeretes, hogy a MEOSZ többször jelezte a kormánynak, hogy a gépjárműszerzési támogatási rendszer a jelenlegi formájában nem elfogadható. Egyik legfőbb probléma, hogy a támogatott Suzukik egyike sem felel meg a súlyosan mozgássérült embereknek, így ez nem igazi segítség!

A Megoldás átmeneti jellegű, hogy 2020-ig a súlyosan mozgássérült emberek egy külön alapból kaphassanak támogatást – igaz pályázni kell rá, hogy a számukra megfelelő, adaptált új gépjárművek megvásárlásához támogatást kaphassanak. A részletek kisdolgozása még folyamatban, így arról később tudunk számot adni:

  • hogy milyen gépkocsikra terjed majd ki a pályázati lehetőség,
  • miket lehet majd venni, mekkora támogatással,
  • és hogyan zajlik a pályáztatás.

A MEOSZ javaslata

A mozgássérült emberek jogosítványszerzésére is kitértek. Sokan közülük ma nem azért nem vezetnek, mert alkalmatlanok a forgalomban való részvételre. Inkább a rendszer nem teszi lehetővé, hogy jogosítványt szerezzenek, amin változtatni kellene! Javaslatuk a szaktárca felé arra is kiterjedt, hogy a törvényalkotók vegyék igénybe olyan csoportok szakértelmét. Olyanokét akik nem elméletek gyártásában, hanem a hétköznapokban találkoznak és találnak megoldásokat ebben a problémakörben. Leginkább ezek a szakemberek segíthetnének megtalálni a megfelelő adaptáció mértékét és gépjárműveket a fogyatékkal élők számára. Mindezt legkésőbb 2020-ig ki lehetne alakítani.

2016.06.21.