Létai út kirándulás Andrássy-kastély- Tiszadob

Andrássy Gyula gróf, aki Széchenyi István ifjú barátjaként személyesen részt vett a Tisza –szabályozás monumentális művében, nagyon szerette Tiszadob-ot.<3 🙂
A helybeliek úgy tartják, hogy a kastély csakis azért lett olyan meseszép, mert valami titkos úton-módon magát, a szépséges Erzsébet királynét fogadta itt a gróf!
A királyné látogatásának emlékére a gróf tölgyfákat ültetett a falu, azaz, Dob határának vásárterén.! 🙂
Egy-két tölgyfa ma is él még közülük.
Az emlékezet szerint a gróf legkedvesebb tartózkodási helye a világban, Tiszadob volt.
Tiszadobról, s arról, hogy miért is vetették meg lábukat az Andrássyak e településen, sokat elárul a gróf alkalmazásában álló angol nevelőnő, Mary Elizabeth Stevens, 1865-ben, édesanyjához írt levele:
“Az emberek itt teljesen mások, mint Terebesen és Észak-Magyarországon. Udvariasak, intelligensek és nagyon jó módúak, lovagiasak és önzetlenek. Nagyon kifejező és egyszerű nyelven beszélnek.”:)
A tiszadobi kastély a vajdahunyadi várra hasonlít, építészeti szempontból.:)
Érdekessége az épületnek, hogy a 4 évszaknak megfelelően 4 bejárata, 12 hónapnak megfelelően 12 tornya, az 52 hétnek megfelelően 52 szobája és a 365 napnak megfelelően 365 ablakszeme van.
Az Andrássyak címere a főbejárat fölötti színes ablakokon látható, míg a padlózatban a terméskőből kiképzett oroszlán címerállatuk a hatalmat, erőt jelképezi.
A tiszadobi kastély lépcsőházának jellegzetessége a romantikus, fal mentén “kúszó”, fafaragásos, háromkarú falépcső……stb.. stb.. 🙂
Oh, varázslatosan szépséges környezetben voltunk ma, az időjárás is kegyes volt hozzánk, igazán csodás napunk volt ! Különleges közös élmény, szülők is elkísértek minket, és mindenki nagyon-nagyon jól érezte magát ebben a gyönyörű kastélyban ! <3️