Lélekszerda: lelki tűlevelek az ünnepek alatt

lélekszerda résztvevők

Lélekszerda öt olyan karácsonyi pszichés tünetről szólt, amelyek elhatalmasodása komoly problémákat okozhat a meghitt családi körben. Próbáljuk elejét venni vagy, ha már késő, akkor kezeljük megfelelően.

  1. Az evés és ivás

Az ünnepek alatt is FONTOS a mértékletesség. Ahogyan a régi rómaiak tartják: homo mensura=az ember a mérték!  Egy kis odafigyeléssel nem csak a gyomorpanaszokat, hanem a feles kilókat is távol tarthatjuk magunktól. Hallgassunk a belső hangra! Csak akkor együnk, ha éhesek vagyunk.

Mire figyeljünk?

Különösen nehéz lehet azoknak az ünnepek alatt, akik anorexia nervosában vagy bulímia nervosában szenvednek. Tünetek: egyedül szeretne enni, inni, számolja vagy írja a kalóriákat, nem vesz részt az ünnepen, hánytatja magát, titokban eszik, nagy mennyiségű étel tűnik el. Lukács Liza „Ágytól asztaltól” c. könyve kitűnően összefoglalja az evészavarok problémakörét és tippeket ad, arra nézve, hogyan viselkedjünk azokkal, akik a fent említett tüneteket produkálják.

A  fogyókúrázóknak sem könnyű az ünnepek alatt. A Lélekszerda szokásos könyvajánló részében  Judith S. Beck „Fogyókúra” munkafüzete lett kiemelve erre a témára. Ez a könyv abban ad segítséget, hogyan lehet megváltoztatni gondolkodásunkat az evésről. Olyan önsegítő, önfejlesztő könyv, amely hasznos tanácsokkal látja el a már hosszú ideje eredménytelenül diétázókat.

  1. Kóros vásárlás és túlköltés

Az ünnepek előtt, második nagy problémaként a túlköltekezés merül fel. A kóros vásárlás valamilyen hiányból is fakadhat, a vásárlással próbáljuk kitölteni a bennünk tátongó űrt. Tünetek: impulzivitás, kontrollvesztés, bűntudat. Hogyan védekezzünk ellene? Gondoljuk át többször, hogy mire van szükségünk. Írjunk listát, hogy kinek mit szeretnénk venni ajándékba. Állítsuk be hitelkeretünket. Legyen legalább egy személy, akivel megbeszéljük a vásárlásainkat és költségeinket. Keressünk más örömöket és igyekezzünk személyes ajándékot adni vagy élményajándékkal lepjük meg egymást. Csak óvatosan az online vásárlással!

lélekszerda

  1. Allergiás betegségek, infarktusok, és bélrendszeri problémák 

A 21. században nem meglepő, hogy megjelent egy új tudományág, ami nem más, mint a Karácsonyológia. A Karácsony hatására kialakulhat depresszió, szorongás, allergia, bélproblémák, túlevés, mértéktelenség és egyéb testi-lelki eredetű tünetek. A karácsonyológusok azt tanácsolják, hogy szánjunk időt egymásra, szívből ünnepeljük a karácsonyt, ne akarjunk másoknak megfelelni. Készítsük saját kezűleg ételeinket és ne a készterméket vegyük meg a boltból, ezáltal a hagyományokat is őrizzük. Mire figyeljünk? Legyen olyan étel, ami kímélő és könnyű. Kerüljük az allergének túlzott fogyasztását, MOZOGJUNK és fogyasszunk elég folyadékot. Vegyük komolyan, ha fáj valamink: szorul a szívünk, fáj a hasunk, nehezedik a légzésünk.

  1. Új testképzavarok

Társadalmunkban egyre több új testképzavar alakul ki, ilyen például az izomdiszmorfia és az orthorexia, amelynek fő tünete az egészségesétel-függőségben mutatkozik meg. Az illető sokat foglalkozik a testével és a visszajelzésekkel, rengeteg időt tölt a táplálék beszerzésével és a minőségével. Ne vegyük figyelmen kívül, ha környezetünkben valaki hasonló tüneteket mutat, az érzelmi kommunikáció és az odafigyelés sokat segíthet.

  1. Alkohol problémák

Egy könyvajánlóval indítunk az utolsó problémakör kibontása előtt: Eric Berne „Emberi játszmák” c. könyve kifejezetten az alkoholizmussal küzdő emberekkel foglalkozik, a szerző arra törekszik, hogy laikusként is megértsük, hogy mi történik egy alkoholistával a hétköznapokban és hogyan hatnak rá az ünnepnapok. Ami biztos, hogy a 3 napos ünnep nem oldja meg a problémát. Mit tehetünk? Ne legyen tabu, beszéljünk róla és kérjünk segítséget, vigyázzunk a szavainkkal, fontos a családi támogatás és szeretet.

A Lélekszerda nem tud konkrét segítséget adni, de segít abban, hogy felismerjük a problémát, és abban is, hogy adott problémákkal hová érdemes fordulni segítségért.

Lélekszerda Könyvajánló:

Dr. Lukács Liza: Ágytól-asztaltól

Judith S. Beck: Fogyókúra munkafüzet

Reneau Z. Peurifoy: Szorongás, fóbiák, pánik

Fredrickson, Barbara: Love 2.0

Sue Johnson: Ölelj át!

Eric Berne: Emberi játszmák

Feldmár András: Most vagy Soha

Társasjáték:

Az érzelmek birodalma (segít, hogy jobban ki tudjuk fejezni magunkat, dúsítja érzelmi intelligenciánkat)

Videó:

Popper Péter: A kényszerek fogságában

https://www.youtube.com/watch?v=6MZCR7XitQs

2015.12.02.