Cél a fogyatékkal élő és egészségkárosodott fiatalok segítése

egészségkárosodott

Sikeresen megvalósult Budapesten, a fogyatékkal élő és egészségkárosodott fiatalok pályaorientációjának elősegítése című képzési program elméleti része november 16-18 között. A képzés a Jövőformáló pályaválasztást támogató rendszer kialakítása fogyatékos és egészségkárosodott fiatalok számára elnevezésű projekt keretein belül valósult meg. 

A projekt az Országos KID Egyesület, Szigetvári Kultúr – és Zöld Zóna Egyesület valamint Új Perspektíva Regionális Egyesület partnerségében valósul meg 2015. március 1. és 2016. április 30 között. Általános célja, a fogyatékos és egészségkárosodott fiatalokkal foglalkozó civil szervezetek szakmai munkájának fejlesztése, az érintett fiatalok élethelyzetének javítása, jövőjük megalapozása, társadalmi, szociális biztonságuk elősegítése.

A megyei Aktív Pontok munkatársai kerültek bevonásra (összesen 40 fő), akik a későbbiekben a képzés gyakorlati elemeként, a módszertan kipróbálásba tudnak bekapcsolódni országszerte. Pályaválasztási tanácsadásban részesítenek megyénként minimum 10 fő fogyatékkal, vagy egészségkárosodással élő 13-24 év közötti fiatalt.

Ezek a szervezetek és szakemberek, így a saját megyéjükben használni, és terjeszteni tudják a projekt keretében kidolgozott modellt és módszertant. A képzők Szellő János, a Pécsi Tudományegyetem címzetes egyetemi docense, Dr. Szilágyi Klára- Professor emerita, a Gödöllői Szent István Egyetem oktatója, Jakab Csilla, Szigetvári Kultúr- és Zöld Zóna szakembere, és Podmaniczky Éva a Kontakt Alapítvány szakembere voltak.

egészségkárosodott

A képzésen is felhasznált tananyag a „Kézikönyv a fogyatékos és egészségkárosodott fiatalok pályaorientációjának elősegítésére” című munka, és az ehhez tartozó Módszertani Segédanyag, amelyet Dr. Szilágyi Klára és Szellő János közösen írt és szerkesztett.

A tananyag online is megtalálható az Országos KID Egyesület honlapján, a következő linken: https://drive.google.com/file/d/0B9cD0N5JvGaYS2Y0c2FrQ3VKY28/view és https://drive.google.com/file/d/0B9cD0N5JvGaYbUhfanpleXduSmM/view

A módszertan elkészítését egy országos kutatás, és egy Elemző Tanulmány létrejötte előzte meg, amelyet Szellő János állított össze és szerkesztett.

A tanulmány itt érhető el: https://drive.google.com/file/d/0B9cD0N5JvGaYbElFS2pLWmpNN00/view

A tanulmány mellett létrejött az Alternatív szervezeti és szolgáltatási modell, a fogyatékos és egészségkárosodott fiatalok pályaorientációjának elsegítésére, melyet szintén Szellő János írt, ezen modell leírása itt érhető el: https://drive.google.com/file/d/0B9cD0N5JvGaYMy1fWkJhWW1fbjA/view

A projektről bővebb információt kérhetnek az Országos KID Egyesülettől az alábbi elérhetőségeken:

Elérhetőségek:

Cím: 4025 Debrecen, Simonffy u.21. I/122.

E-mail: orszagoskidegyesulet@gmail.com

web: www.okide.hu

Tel: 06-52-597-110 és 06-20-276-3930

2015.11.30.