Verbális önvédelmünk lépései

egyesület

Kommunikációs tréningeinken többször tapasztaltuk, hogy az álláskeresők nincsenek felkészülve arra, ha sértő, bántó megjegyzéseket kapnak vagy durvábban visszautasítják őket, hiszen a megváltozott munkaképességű emberek talán még az átlagnál jobban ki vannak téve arrogáns megnyilvánulásoknak. Fontos lenne, hogy az ilyen helyzeteket megfelelő reakció kövesse. Egyesületünk az ehhez hasonló szituációkra is felkészíti az álláskeresőt.

Miben gyökerezik a gorombaság?

Gyakran egyáltalán nem vagyunk tekintettel másokra, kötekedünk, piszkálódunk úgy, hogy észre sem vesszük, milyen mélyen bántunk meg valakit. Ugyanakkor az is tapasztalható, hogy amikor igazságtalan kritikával illetnek, hirtelen nem jut eszünkbe a megfelelő válasz, vagy csak később ugrik be, hogy mit is kellett volna akkor válaszolnunk. Sajnos, a goromba stílus, mások rossz kedve könnyen átragad ránk. Beszélnünk kell tehát erről a témáról, sőt, fel kell vérteznünk magunkat különböző módszerekkel, amit nevezhetünk akár intelligens önvédelemnek is.

Hogyan védekezzünk?

  • függetlenítsük hangulatunkat másokétól: ehhez – gondolatban – fel kell vennünk magunkra egy „mentális védőpajzsot”, mely biztonságot adhat. Különösen érzékeny lelki alkatú embereknek van erre szükségük.
  • fellépésünk legyen magabiztos, kellően távolságtartó: ha képesek vagyunk „hideg fejjel” cselekedni elkerülhetjük a kényes, számunkra bántó szituációt. Aki eleve „áldozatként” viselkedik, az szinte vonzza a támadókat. Az ilyen viselkedésformának látható jelei is vannak, így például a görnyedt tartás, a lesütött szemek, összezárt kar, a befolyásolhatóság, túlzott udvariasság és önbizalomhiány.
  • külsőleg is legyél határozott: tartsd egyenesen a gerincedet, nézz a másik szemébe, ne mutasd hibáidat és tudj „nem”- et mondani. Nem kell felvenni minden kesztyűt, ha viszont eldurvul a helyzet, akkor témát kell váltani, vagy ki kell szállni a beszélgetésből. Az is megoldás lehet, hogyha valamilyen módon kizökkented, megleped a támadót, például visszakérdezel vagy csak egyszerűen sejtelmesen mosolyogsz.
  • fogadd el a jogos kritikát: igyekezz azt tisztázni önmagadban és a környezeteddel, sportszerűen, lehetőleg négyszemközt megbeszélve. Tapasztalhatod, hogy az élet más területein is csak a korrekt, őszinte szembenézés hozhat valódi megoldást.

További álláskereséssel kapcsolatos információért keresd egyesületünket illetve, ha teheted támogasd Munkára Fel!A teljes életért programunkat TESCO-s vásárlásaid alkalmával. Köszönjük!

2016.06.05.