Változik a gépjármű-vásárlási támogatás

Változik a gépjármű-vásárlási támogatás ÖsszegeFogyatékossággal élő emberek gépjármű-vásárlási támogatását ebben az évben, százezer forinttal emeli a kormány. Viszont a súlyosan mozgáskorlátozottak számára nem jelent igazi megoldást az új kocsi vásárlása esetén igényelhető, egymillió forintos gépjármű-vásárlási hozzájárulás.

Kilencszázezer helyett a jövőben egymillió forint gépjármű-vásárlási támogatást vehetnek igénybe új autó vásárlásakor a súlyosan mozgáskorlátozottak, illetve más fogyatékossággal élők.

Nem tréfa a gépjármű-vásárlási támogatás változása?

Április elsejétől lehetőségük lesz a fogyatékkal élőknek – ha szükséges az önrészen és támogatási összegen felül –         a gépkocsi vásárlásához hitelt felvenni, amihez kapnak könnyítési lehetőségeket, derül ki a vonatkozó kormányrendelet tervezett módosításából.

A kormányrendelet tervezett változtatását üdvözli a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ). Ugyanakkor arra is rámutatnak, hogy a jelenlegi támogatási rendszer valóban segítséget nyújt az enyhén mozgáskorlátozott, illetve egyéb fogyatékossággal élő embereknek, mint például a hallássérültek vagy gyengén látók számára. Viszont komoly segítséget nem jelent, hiszen a súlyosan mozgáskorlátozottak közlekedési igényein nem képes segíteni.

A Magyar Nemzetben megjelent cikk is rámutat: az új autók esetében is a gépjármű-vásárlási támogatás meghatározott modellekre vehető igénybe, amelyekben a kerekes székesek jelentős része nem fér el, és az autók méretük miatt eleve nem alkalmasak az akadálymentesítésre. Óriási a különbözet az akadálymentesítésre igénybe vehető támogatására szánt kilencvenezer forint és a szükséges átalakítások tényleges költségei között.

Továbbra is folyamatos tárgyalások vannak a mozgáskorlátozottak és az Emberi Erőforrások Minisztériumával, pozitívum hogy a szaktárca nyitott a megoldási javaslatokra, és várhatóan a jövőben olyan új megoldások is megjelennek, amelyek kiegészítve a jelenlegi gépjármű-vásárlási támogatási formát, a  kifejezetten a súlyosan mozgáskorlátozottak számára is megoldást jelenthet.

A kormány 2012 szeptemberében terjesztette ki a gépkocsi-vásárlási támogatásra jogosultak körét valamennyi fogyatékossággal élőre. Akkor a támogatás összege, új gépjármű esetén kilencszázezer forintban lett megállapítva. Változott a használt gépjárművek és a három- vagy négykerekű segédmotoros kerékpárok, valamint a gépi meghajtású kerekes székek vásárlásához adható gépjármű-vásárlási támogatás is, megemelkedve hatszázezer forintra.

Hogyan lehet hozzájutni a gépjármű-vásárlási támogatáshoz?

Kérelemmel kell fordulni a lakóhely szerinti megyei Kormányhivatal Gyámügyi és Igazságügyi Főosztályához. Évente kétszer van elbírálás.

  • A március 31-ig benyújtott igényekről június 15-ig Hoznak döntést.
  • A szeptember 31-ig beadott kérelmekről december 15-ig hoznak döntést.

A kérelemben előre meg kell jelölni, hogy használt, vagy új gépjárműre igényeljük-e a pénzt. Jelezni kell azt is, hogy ő maga jogosult, vagy valaki más vezeti-e majd az autót.

Új gépjármű-vásárlási támogatás felhasználásával jelenleg Suzuki Swift 1,2 GL, Suzuki S-Cross, illetve Suzuki Vitara 1.6 GL típusú gépjárműveket lehet vásárolni.

2016.03.21.