Vak volt és Siket, munkássága mégis megváltoztatta a világot

Helen Keller-re emlékezünk junius első napján akinek munkássága, jószolgálati tevékenysége kommunikációs nehézségei ellenére is fantasztikus példát állít mindenki elé a világon

Ki is volt ő? Helen Adams Keller (1880. június 27. – 1968. június 1.) amerikai író, aktivista és előadó volt. Ő volt az első siket és vak diák, aki főiskolai diplomát szerzett.  Születésekor egészséges volt, de tizenkilenc hónapos korában súlyos beteg lett. Orvosai „heveny gyomortáji és agyi vértolulást” állapítottak meg nála, ami valószínűleg skarlát vagy agyhártyagyulladás lehetett. A betegség nem tartott sokáig, de siketség és vakság lett a következménye.

A csodatévő című színműben megismerhetjük életének drámáját és azt, hogy hogyan törte tanára, Anne Sullivan segítségével a csaknem teljes kommunikáció kiesés okozta elszigetelődést és hogyan lehetett végül azzá aki mindig is volt, az által, hogy megtanulta fogyatékosságai ellenére is a kapcsolatteremtést.helen keller munkássága

Mitől zseniális Helen Keller Munkássága?

Élete és nézetei olyan szociális iránymutatást adtak, korának ami mái napig érvényes, viszont akkoriban szinte egyedülálló volt. Termékeny író volt, sokat utazott, és hirdette háborúellenes nézeteit. Kiállt a női egyenjogúság, a munkásosztály jogai és az esélyegyenlőség mellett. Munkássága előtérbe hozta a fogyatékosok életminőségének kérdését is.

Idős korát többnyire már csak otthonában töltötte, munkájának nagy részét a Vakok Amerikai Alapítványának javára szolgáló pénzgyűjtés tette ki.

…Álmában érte a halál 1968. június 1-jén,  connecticuti otthonában. A Gyászszertartására Washingtonban került sor, a Nemzeti Katedrálisban, állandó társai, Anne Sullivan és Polly Thompson földi maradványai mellé.