Továbbtanulás vagy munkába állás? Segítünk megtalálni a helyes irányt.

továbbtanulás

A pályaorientációs tanácsadás olyan támogató folyamat, amely által biztosíthatjuk a tanulás-és munka világában való megfelelő tájékozódást. Lehetővé teszi a tanulásban vagy munkában szerzett tapasztalatok átértékelését, az egyén folyamatos öntájékozódását, segít a célok kitűzésében és elérésében. A Lépéselőny Egyesület pályaorientációs tanácsadói is várják azokat az egészséges vagy fogyatékkal élő személyeket, akik nem tudják, mi legyen a következő lépés.

Első lépések

Továbbtanulni vagy állást keresni?

A munka az életút szerves része, hiszen a munka világához való viszony meghatározza a személy önértékelését és társadalomban elfoglalt helyét. A pályaorientációs tanácsadás segít, hogy képes legyél az oktatással, képzéssel és foglalkozással kapcsolatban döntéseket hozni, irányítani a tanulás és a munka folyamatait. Ilyen tipikus döntési pontok lehetnek az iskola kiválasztása, a továbbtanulás, a munkaerő-piacra való kilépés, álláskeresés.

Mit kell tenned, ha pályaorientációs tanácsadóink segítségét szeretnéd igénybe venni?

  • Keress fel minket telephelyünkön, Debrecen szívében (Csap. u.36)
  • A folyamat megkezdése előtt kellemesen elbeszélgethetsz a szakemberrel, aki későbbiekben a konzulensed lesz, és bármikor, bármilyen felmerülő probléma esetén elérheted.
  • Ha úgy döntesz, hogy igénybe veszed a segítséget, kezdődhet is a munka.
továbbtanulás
Fotó: safety-health.com.au

Hogyan épül fel a folyamat és hogyan érheted el a célod?

  1. Ismerkedő beszélgetés, munkaerő-piaci igényeid feltárása, együttgondolkodás kialakítása.
  2. Pályaismeret: munka világával való ismerkedés, egyéni-és/vagy csoportos foglalkozások keretében (foglalkozásokkal kapcsolatos szakmai követelményekről, a szakma jellemző tevékenységi köreiről, a szakma nyújtotta lehetőségekről, várható feladatokról, várható keresetről, előnyökről, veszélyekről), továbbképzési rendszerek lehetőségeinek megismerése (középiskola, szakiskola, felsőoktatási intézmény).
  3. Önismeret: egyéni igényeid, kompetenciáid, személyes jellemzőid feltárása (pl: pszichológiai tesztek kitöltésével, grafológia vizsgálattal és egyéb interaktív módszerekkel), pozitív tulajdonságok, önbizalom erősítése (egyénileg, igény szerint külső szakember bevonásával vagy klubfoglalkozások által).
  4. Egyéni terv elkészítése: az ismeretek tükrében tisztázódik benned, merre is szeretnél tovább haladni. Képes leszel konkrét, reális célokat megfogalmazni, és a hozzá vezető utat rendszerben látni.
  5. Célod megvalósításának kezdete! Legyen az továbbtanulás vagy álláskeresés. Konzulensed végigkíséri a folyamatot, segít a beiratkozásban, álláskeresésben és örömmel veszi visszajelzéseidet.

Amennyiben érdekel a lehetőség, keress minket személyesen:

Lépéselőny Közhasznú Egyesület

4026 Debrecen, Csap utca 36.

Telefonszámunk: 52/321-666

E-mail: foglalkoztatasikozpont@gmail.com

2016.05.06.