Több tízezer munkavállalót érint a vasárnapi boltzár feloldása

vasárnapi boltzárA kereskedelemben dolgozók felháborodásáról több helyen olvashatunk az interneten, a vasárnapi boltzár visszavonása miatt, ami megosztó intézkedésnek bizonyult. Függetlenül a Boltzár által elért eredményektől, a korábban meghozott szabályok visszavonása hátrányosan érintheti a nagyobb áruházakban és bolthálózatokban dolgozókat.  

Mindez, hogy érinti a jövőnket?

  • “Győztek az emberek”?
  • Jó volt az az elv, hogy senkit se lehessen vasárnapi munkára kötelezni?
  • Maradjon meg mindenkinek a szuverén joga eldönteni, vállalja-e a vasárnapi munkarendet?
  • Vajon sikerül elterelni a figyelmet a vasárnapi bérpótlék eltörléséről is?

A munkavállalókat így érinti a vasárnapi boltzár feloldása

A kereskedelemben dolgozók egy része fel van háborodva, mások viszont pozitívan látják a jövőt a vasárnapi boltzár visszavonása miatt. Egy biztos, kiderült, hogy a családos munkavállalóknak mekkora érték ez a pihenőnap, az együtt töltött idő, amikor minden családtag egyszerre lehet otthon. Másrészt az is tény, hogy a a ledolgozott vasárnapokkal egyszerűbb volt a kereskedelemben dolgozóknak hivatalos ügyeket intézni, szabadnap igénybevétele nélkül.

Csontvázak a szekrényben

Szakértők szerint a boltzár visszavonásával nem ér véget a történet. Tisztázni kell a munkavállalói jogokat és a vasárnapi bérpótlék kérdését az új helyzet fényében. A boltzár egy éve alatt a kereskedelmi forgalom egy része átbillent a helyi érdekeltségű és családi kiskereskedések javára. Vajon versenyképesek lesznek az egyre nagyobb teret nyerő, külföldi tulajdonú diszkontokkal szemben is? A nagy bevásárlóközpontokra eközben a vasárnapi újranyitás ró majd komoly pénzterhet. A Hipermarketek dolgozóit tömörítő Szakszervezetek és érdekképviseletek hirdetnek-e sztrájkot a vasárnapi boltzár feloldása miatt, vagy esetleg sikerül még előnyösebb megállapodásokat kiharcolni?

2016.04.22.