Teljes foglalkoztatottság megvalósítás

Képkivágás

Kormányunk a teljes foglalkoztatottság megvalósítását egyre komolyabban szem előtt tatja. Vajon aggódnunk kell azért, ami a Magyar Nemzet Online felületén is elérhető lett, miszerint már a betegek sem kapnak felmentést?

Teljes foglalkoztatottság, de milyen áron?

A cikk azzal foglalkozik, hogy  közmunkára fogják azokat is, akiket eddig mentális, egészségi vagy szociális problémáik miatt alkalmatlannak találtak közmunkásnak. Szomorú tény, hogy az érintetteknek csak havi bruttó 41 ezer forintot fizetnek! Már elindult Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Zala megyékben az a kísérleti közfoglalkoztatási program -egyenlőre 300 fő bevonásával-, ami jövőre kötelező jelleggel elindul az egész országban.

A négy megyében kipróbálásra kerülő kísérleti programban a speciális közfoglalkoztatás lehetőségeit és problémáit vizsgálják. A 300 fő foglalkoztatottságba való bevonása mögött igazából az a 132 ezer megváltozott munkaképességű munkavállaló helyzete áll. Ők azok a rászorultak, akiket a munkaügyi szervek több mint egy éve sikertelenül próbálnak elhelyezni a nyílt munkaerő piacon, és ellátottságukhoz szükséges lenne igazolható munkaviszonyra.

Kötelező közmunka minden fogyatékkal élőnek?

Azok akik eddig mentális, szociális vagy egészségi okból voltak nehezen bevonhatóak a foglalkoztatásba, azoknak ez a speciális közfoglalkoztatási program lehetőséget teremt, de nem válogatás nélkül!

A speciális foglalkoztatási programba való csatlakozásuk során foglalkozás-egészségügyi szakvizsgálaton kell részt venniük. Ha a szakvizsgálat következtében a megváltozott munkaképességű álláskereső „alkalmas” minősítést kap, bekerül a speciális foglalkoztatási programba. Ha valakinek egészségi problémája van, és ennek ellenére alkalmas a munkára, a közfoglalkoztatási pont koordinálásával veszi igénybe a megfelelő egészségügyi szakellátás.

Aki azonban alkalmatlan minősítést kap:

  • háziorvoshoz irányítják a megfelelő egészségügyi szakellátás igénybevétele céljából
  • rehabilitálhatóság felülvizsgálata érdekében rehabilitációs orvosi bizottsághoz irányítják

Kiket Céloz meg ez a foglalkoztatottsági program?

A program létrehozásáról szóló kormányhatározat a közel 132.000 munkakeresőt célozta meg. Ők azok, akik tartósan, tehát több mint 12 hónapja szerepelnek a Munkaügyi kirendeltségek álláskeresői nyilvántartásban. Ez idő alatt nem sikerült őket kiközvetíteni egyetlen munkahelyre sem sikerrel. Ennek oka foglalkoztatásuk akadályaként munkaalkalmassági vizsgálatok eredménye miatt hiúsult meg. Illetve a Hivatalok számára sem ismeretlen szociális vagy mentális problémáik miatt maradtak ki.

A teljes foglalkoztatottság megvalósulása érdekében olyan jogszabály-módosítást készítenek, amely alapján az egészségi okok miatt nem foglalkoztatható álláskeresőket törlik az álláskeresői nyilvántartásból. Viszont az ehhez szükséges intézkedések és változtatások meghozatalához szükséges a Speciális foglalkoztatási program. Ennek a tapasztalatai nélkül a kormány nem dönt!

2016.08.30.