Tanévkezdést segítő támogatások

1825_tanevkezdes_440x293

Manapság egyre több család küzd az iskolakezdés anyagi terheivel. Egyre több családnak jelent szinte elviselhetetlen terhet az iskolakezdés,főleg ha több gyermek is van a családban. Ezeknek a családoknak egészen sok lehetőségük van arra, hogy segítséget vegyenek igénybe az iskolakezdéshez és minél olcsóbban kijöjjenek! Nézzük meg, hogy mik azok a támogatások, melyek a segítségünkre lehetnek iskolakezdéskor!

1. Rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény

Ez a támogatás a nehéz szociális helyzetben lévő családokban élő gyermekeknek jár. Ennek segítségével a gyermek jogosult lesz a normatív gyermekétkeztetési támogatásra, ingyenes tankönyvekre és más egyéb kedvezményekre. Ez egy nem pénzbeli, hanem természetbeni ellátás, melyet a helyileg illetékes jegyző tud megállapítani. Azon családoknak jár, mely családokban az egy főre eső jövedelem nem éri el a mindenkori nyugdíj minimum 130 %-át. Ha a gyermek fogyatékos, akkor a határ 140%-ra emelkedik. Abban a családban is 140% a határ, ahol a szülő egyedül neveli gyermekét.

2.Kiegészítő gyermekvédelmi támogatás

Ez a támogatás egy pénzbeli juttatási forma, melyet az a gyám kap, aki olyan gyermekről gondoskodik, aki rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesül. Akkor jár a támogatás, ha a gyám a gyermek tartására köteles és nyugdíjat kap (baleseti és a nyugdíjszerű is ide tartozik) vagy időskorúak járadékában részesül.

3.Erzsébet utalvány formájában további segítséget kapnak

Azok a családok akik rászorulók az augusztusi és a novemberi hónapban, mindkét hónapban az utalvány összege 5800 forint. A gyámok is kapnak támogatást, az ő támogatási összegünk szintén augusztusban és novemberben 8400 ft mindkét hónapban.

4.Gyermekétkeztetés

A gyermekétkeztetéshez való támogatás sávosan van meghatározva.Az egy vagy két gyermeket nevelő családokban ha az egy főre jutó nettó jövedelem 17.100.-Ft alatt van, akkor 100 %-os támogatást kapnak, vagyis a gyermek teljesen ingyenesen étkezik az iskolában.

tankönyv támogatás

5.Tankönyvellátás

A egyik legnagyobb költséget jelenti a családok számára a tankönyvek megvásárlása, amely akár 25 ezer forint is lehet gyermekenként. Ha erre támogatás van az óriási segítséget jelenthet a családoknak. Tartósan beteg gyermekeknek, fogyatékkal élő gyermekeknek, pszichés fejlődési vagy magatartászavarral rendelkező gyermekeknek ingyenes tankönyvellátás jár, ilyen betegségek például a dislexia, disgráfia. A nagycsaládosok gyermekei is ingyenes tankönyveket kapnak, ez jelenleg három vagy több gyermeket jelent. Azoknak is jár az ingyenes tankönyvellátás, akik rendszeres gyermekvédelmi kedvezményt kapnak.

6.Iskolakezdési támogatás

Egy támogatás, melyet a főnökünk adhat nekünk, hogy megkönnyítse az iskolakezdést.Ezt a támogatást, akár mindkét szülő is igénybe veheti. Általában ez sem pénzbeli ellátás, hanem egy utalvány formájában folyósítják, melyet számos dologra el lehet költeni, mely az iskolakezdéssel kapcsolatos, mint például tanszerek, tornafelszerelés, iskola csomagok stb.

7.Óvodáztatási támogatás

Azoknak a családoknak jelent segítséget, akik rendszeres gyermekvédelmi támogatást kapnak, illetve a halmozottan hátrányos helyzetű családok.

8.Nyári étkeztetés

Ez egy olyan támogatás mellyel az önkormányzatok élhetnek, így ingyenes étkezést biztosítva a gyermekeknek a nyári hónapokban. Ezt a támogatást általában a leghátrányosabb helyzetű települések kapják elsősorban.

(Forrás: palyazatfigyelo.info)

http://palyazatfigyelo.info/2014/07/20/tanevkezdest-segito-penzbeli-es-termeszetbeni-ellatasok.php