A Szivárványház Megnyitotta kapuit Hajdúsámsonban

Hajdúsámson Szivárványház logó

Hajdúsámson Szivárványház logóA Szivárványház ünnepélyes átadóját Hajdúsámsonban 2012. szeptember 12-én tartottuk. Annak az uniós támogatással, konzorciumi partnerségben felépült szolgáltatóháznak. Amely a helyi és térségi szociális, valamint munkaerő-piaci problémákat igyekszik orvosolni a jövőben.

Új Széchenyi Terv segítségével épült a SzivárványházA szivárványház megnyitóján megjelentek a sámsoni és debreceni civil, illetve önkormányzati szervezetek képviselői, vezetői. A meghívott vendégek az ünnepség végén svédasztalos állófogadás keretében megtekinthették az épületet.

A Szivárványház Mérföldkő a város életében

Bevezető gondolataiban Huri Beáta, a Lépéselőny Közhasznú Egyesület elnöke elmondta: “Napjainkban nagyon sok problémával kell az embereknek megküzdeniük, s olykor-egyedül képtelenek ezzel megbirkózni.” Éppen ezért fontos a társadalom szereplőinek az összefogása, mert így segítő kezet nyújthatnak. Támaszt biztosíthatnak a kilátástalan helyzetbe kerültek részére. Az Észak-Alföldi Operatív Program (ÉAOP) keretében megvalósult projekt eredményeként a „Szivárványház” olyan hiánypótló komplex szolgáltatásokat kínál majd a személyeknek, amely eddig így, ebben a formában nem létezett a térségben. Egyszerre próbáljuk az álláskeresőket segíteni a megfelelő munkahely megtalálásában:

  1. tréningekkel
  2. képzésekkel
  3. tanácsadással

Illetve támogatni a szociálisan rászorulókat házi segítségnyújtással, nappali ellátással. Előbbi feladatkört munkaerő-piaci civil szervezetként, a Lépéselőny Közhasznú Egyesület, míg utóbbit a SIKK Egyesület vállalta magára.

Váradi Jánosné, a SIKK Egyesület elnöke köszöntőjében arra helyezte a hangsúlyt: Az eddig is meglévő, helyi szociális szervezeteknek nem ellenfelei, hanem partnerei kívánnak lenni. A „Szivárványház” a már működő támogató infrastruktúrába fog szervesen illeszkedni. Így érdemben járul majd hozzá a lakosság élethelyzetének javításához. Az elnök asszony nagy reményeket fűz a két egyesület egymást kiegészítő tevékenységéhez a településen. Ezt már a korábban Hajdúsámsonban sikerrel megvalósított „Életreval(l)ó” projektjük is fémjelez, ahol munkanélküli nőknek nyújtottak szociális gondozói és számítógépes adatrögzítői képzéseket.

Hamza Gábor, polgármester ünnepi szavaiban rámutatott, hogy napjainkban szükséges a civil szervezetek széles körű társadalmi felelősségvállalása, hiszen az önkormányzatok önmagukban képtelenek teljes mértékben ellátni a megnövekedett szociális feladatokat. Kijelentette, hogy Hajdúsámson a jövőben is maximálisan partner kíván lenni az ilyen kezdeményezéseket illetően. A polgármester köszönetet mondott a két egyesület eddigi tevékenységéért, amely már a szolgáltató ház felépítésével is nagy teljesítmény. Sok sikert és eredményes munkát kívánt a feladatok ellátásához.

A jövő társadalmáért

A „Szivárványház” egy új építésű, teljesen akadálymentesített szolgáltató központ, amely a két egyesület helyi munkaállomása lesz. Az ügyfélfogadási időben, továbbá a nyitva tartás alatt magasan szakképzett. Empatikus képességgel rendelkező munkatársak fogadják majd a szolgáltatásokat igénybe vevő személyeket. Az intézmény tényleges működését szeptember 17-én kezdi meg. Ezzel egy időben 20 sámsoni lakosnak ad munkalehetőséget is egyben.

A „Szivárványház” – tartós munkanélküliek számára Komplex Információs és Re-integrációs Szolgáltató Ház létrehozása Hajdúsámsonban elnevezésű (ÉAOP–5.1.3-10-2010-0046) projekt az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával, az Európai Regionális és Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg.

 Nemzeti fejlesztési Ügynökség Támogatásával épült a Szivárványház