Lélekműhelyünk közösségépítő szerepe a Szivárványházban

Szivárványház

LÉLEKSZERDA  programsorozatunk minden héten várja a Szivárványházban azokat a megváltozott munkaképességű, fogyatékkal élő-és egészséges személyeket, akik az önmegismerés ösvényén szeretnének elindulni. Mentorunk mindebben Rády Eszter, pszichológus. Vele beszélgettünk az önfejlesztés fontosságáról, a Lélekszerda esemény hatásáról.

Milyen céllal indult a kezdeményezés?

A Lélekszerda programsorozat heti rendszerességgel várja mindazokat, akik érzelmi és értelmi intelligenciájukat tudatosan szeretnék fejleszteni. Szerettünk volna egy olyan közösséget, ahol rend-szeresen, ugyanabban az időben össze tudunk gyűlni, ahol megoszthatjuk egymással gondolatainkat, érzéseinket. A Lélekszerda éppen emiatt alakult és természetesen azért, hogy egyesületi szinten egy erős közösséget formáljunk, egy valódi cívisvárosi lélekműhelyt, ahol fogyatékkal élő és egészséges egyaránt részt vehet.

Milyen témákat érintesz az előadások alkalmával?

Azokat a témákat, problémaköröket beszéljük meg, amelyekkel a mindennapokban szembekerülünk: úgy, mint a gyász feldolgozása, a szeretet megélése, önuralmunk, akaraterőnk fejlesztése, az ünnepnapok megélése, testünk kommunikációja és sok egyéb hasznos, informatív témakör. Illetve mentálhigiénés tanácsadást is belecsempészek egy-egy alkalomba. Természetesen az önfejlesztés sem marad el, olyan könyveket, módszereket igyekszem ajánlani, amelyeket a résztvevők otthon is elolvashatnak vagy kipróbálhatnak.

Hogyan látod mennyire hasznos a Lélekszerda a Szivárványház tagjai számára?

A pszicho-edukáció jellegű előadások segítséget nyújtanak a diagnózisok értelmezéséhez, ismereteket adnak a pszichés betegségekkel és mentális zavarokkal élők részére. Támogatást nyújtanak a családtagok számára, akik a mindennapokban szeretnének együttműködni.

Miért fontos a lelki egészségük megőrzése?

„Ép testben ép lélek”, tartja a régi mondás. A holisztikus szemléletmód az egészségmegőrzésben egyre inkább teret hódít. A mentális állapotunk kivetül a testünkre, pszichés állapotunk bizonyos betegségnek kedvezhet. Ilyenek például a pszichoszomatikus betegségek, amelyek hátterében nem testi, hanem pszichés problémák állnak. A Lélekszerda segít ismereteket szerezni a pszichoszomatikus betegségek hátteréről. Erről a témáról már volt egy izgalmas előadásunk is.

Sz.N.

2016.04.12.