A szeretet művészete

lélekszerda Szeretetről tartott előadás

A Lélekszerdák sikere hétről hétre töretlen. Rády Eszter, pszichológus előadásai egyszerre hatnak érzelmeinkre, gondolatainkra. A résztvevők ma a szeretet miértjével és hogyanjával ismerkedtek meg, hiszen a szeretet, mint legfontosabb érzelmünk átszövi mindennapjainkat, a legapróbb megnyilvánulásainkkal is képesek vagyunk szeretetet sugározni. Nézzük, hogyan működik!

Az előadás ezúttal három izgalmas könyv köré épült:

  1. Barbara Fredrickson: Love 2.0. ( Határtalan szeretet)

~A szeretet nem csak úgy van, mint egy darab kő, meg kell teremteni, akár a kenyeret. Minden alkalommal újra el kell készíteni~ (Ursula K. Le Guin)

Barbara Fredricklove 2.0 a szeretetrőlson könyvébe a szeretet testi funkcióiban megnyilvánuló hatásait ismerteti. Új értelmezést és jelentést ad a szeretetnek, amikor azt a két vagy több ember között kialakuló idegrendszeri és testi szinkronizáció, harmonizáció mikropillanataiként határozza meg.

ÖNMAGUNK SZERETETE!

Önmagunk szeretetét kezdhetjük azzal, hogy felismerem mi az, ami jó és mi az, ami rossz nekem. Önmagunk szeretete NEM azonos a felfújt önérzettel, a dacos nárcizmussal és sértődéssel. Érdemes néhány meditációs gyakorlatot kipróbálni, amelyeket a könyv második felében olvashatunk, kipróbálhatunk. Kiragadva belőle egyet, próbáljuk ki a következő gyakorlatot, amely a szerető nézőpont kialakulásához segít hozzá.

Csukjuk be a szemünket! Gondoljunk valakire, akiről tudjuk, hogy szeret minket. Ezután képzeljük el, hogy az illető valami jót kíván nekünk, gondolatban akár válaszolhatunk is rá. Majd nyissuk ki a szemünket. Átjárt a szeretet? J

MÁSOK SZERETETE!

Ha megtanuljuk önmagunkat szeretni, akkor mások iránt is könnyebben kiterjesztjük érzéseinket. A szerző szerint meg lehet teremteni a szeretetet, fegyelmezetten kell tanulni, odafigyeléssel építeni. Ha már tisztában vagyunk önmagunkkal, jöhet a mások felé való szeretet gyakorlása.

Hogyan gyakorolhatsz a mindennapokban?

Érints! – az érintés jelenti a közelséget, a melegséget kapcsolatainkban

Figyelj! – a másokra való odafigyelés a törődés egyik megnyilvánulása.

Hallgass!- néha elég csak meghallgatni másokat, bármilyen tanács, reakció nélkül. Csak hallgatni.

Láss csodát! – vedd észre a mindennapok szépségeit.

  1. Alain Etchegoyen: A hűség ereje egy hűtlen világban

a hűség ereje egy hűtlen világban „A szeretet nem csak tanulható, hanem választható…”

Korunkban a hűtlenség létezésünk valamennyi szféráját érinti. A másik ember hűségét egyre nehezebben tudjuk kikényszeríteni; ehelyett ki kell érdemelnünk. Az általános hűtlenség világában a szabadon választott hűségben rejlik az igazi erő, vallja a szerző. Szerinte a hűség az, hogy valamihez/valakihez egy adott térben, időben kötődök.

  1. Erich Fromm: A szeretet művészete

„A szeretet tanulható és mindig képeznünk kell magunkat!”

A szeretet művészete

A szeretés művészet, melyet meg kell tanulnunk. Ez nem könnyű, de az egyedüli lehetőség arra, hogy ebben az egyre inkább elidegenedő világban az elkülönültséget, a magányt legyőzzük, leküzdjük. A szeretetnyelvek kiterjesztése (minőségi idő, ajándékozás, becéző szavak, testi érintés, apró figyelmességek) pedig hozzájárulnak a kötődés, a szeretet elsajátításához.

Tanulható a szeretet? A három könyv egybehangzó válasza IGEN. Kezdjünk el szeretni, ne féljünk szeretni, TANULJUNK meg szeretni! Az ajánlott könyvek olvasása pedig elindíthat a szeretet művészetének útján.

Sz. N.

2016.01.20.