Egy történet a Szivárványházban a fejlődés lehetőségéről

fejlődésPéter fejlődéstörténete a debreceni Szivárványházban kezdődött újra hosszú évek után. Az intézmény az ellátást igénybe vevők részére szociális, egészségi, mentális állapotuknak megfelelő napi életritmust biztosító szolgáltatást nyújt, és közösségi programokat szervez. Pinczés Jánosné és fia Péter is szolgáltatásaink mellett döntött. Édesanyjával beszélgettünk arról, mit is jelentett számukra mindez.

 

Hol hallottak a Debreceni Szivárványházról?

A fiam betegsége miatt egy olyan helyet kerestünk, ahol sérült gyerekek is járhatnak gyógytornára. A kezelőorvos segítségével találtunk rá a Szivárványházra. Örömünkre felvették Pétert, hiszen már a harmincnyolcadik életévét betöltötte. Szeretettel fogadták a fiamat és boldogok voltunk, hogy dolgozhat és hasznosnak érezheti magát.

Milyen fejlődést vett észre a fián az intézményünkben töltött idő alatt?

Sokat változott és fejlődött az itt töltött idő alatt, a többi fiatallal való kommunikáció feldobta, hiszen otthon csak velem, az édesapjával, és a testvérével beszélgethetett. Mint minden munkahelyen, néha adódtak problémák, így Petinek is voltak kisebb sérelmei, de ezek hamar megoldódtak és összességében jól kijött a csoport többi tagjával. Rengeteg új információ ragadt rá a kis közösségben.

Hogyan boldogul a mindennapokban Péter?

Péter alapvetően önálló, olyan is előfordult, hogy egyedül maradt otthon, viszont az a közösség, amire a Szivárványházban rátalált sokat segített személyes  fejlődés elérésében is. Felmerült benne, hogy szeretne külön költözni tőlünk, viszont a fogyatékossági támogatásból nem tudná fenntartani magát. A közlekedés nem jelent számára nehézséget, egyedül megy be és egyedül jön haza, szeret biciklizni, sétálni.

Mi a véleménye, milyen funkciót tölt be a debreceni Szivárványház a hasonló sorsú emberek életében?

Ha nem mentünk volna el gyógytornára és nem ajánlották volna az intézményt, akkor biztosan nem ülnénk itt és nem beszélgetnénk Péter személyes sikereiről, a további fejlődés lehetőségeiről. Éveken keresztül próbálkoztunk hasonló helyet találni, de nem sikerült. Így kifejezetten megörültünk annak, amikor a gyógytornász említést tett a Szivárványházról. Nem csak Petinek lenne szüksége erre a fajta gondoskodásra, hanem az összes többi hasonló sérült személynek.

Elérhetőségek:

Személyesen: Debrecen, Csap utca 36.

Telefonon: 52/321-666

e-mail cím: foglalkoztatasikozpont@gmail.com