Csökkentsük a stresszt színekkel!

stressz

Sokszor azon vesszük észre magunkat, hogy túlpörgünk, vagy éppen kiégünk a munka hevében. A Lélekszerda ezúttal a meditáció és a színek köré összpontosult. Kerestük azokat az ellazító gyakorlatokat, amelyekkel csökkenthetjük a környezeti stresszhatásokat.

Mit értünk meditáció alatt?

  • olyan rituálé, gyakorlat, ami során ellazítjuk a testünket és gondolatainkat
  • kellemes, enyhén módosult, erősen szubjektív állapot
  • hatékony a stresszre hajlamos személyeknél

Sokan szkeptikusak a meditációval szemben, úgy vélik, hogy kizárólag a keleti kultúrához köthető rituálé, vallási jellegű és csak egy bizonyos pozícióban végezhető. Ezt a tévhitet ITT és MOST eloszlatjuk mindenki fejében! Hiszen a meditáció nem egy misztikus dolog, hanem könnyen elsajátítható módszer, amivel egy kiegyensúlyozottabb életet élhetünk, tudatosítjuk érzelmeinket, könnyebben elfogadjuk önmagunkat és nem ragadunk benne a mókuskerékbe.

Hogyan meditáljunk?

A különböző kultúrákban más és más meditációs gyakorlatok léteznek. Viszont nem feltétlenül kell évekig azon fáradoznunk, hogy elsajátítsuk a meditáció hogyanját. Az egyszerű hétköznapi tevékenységek, mint például a kertészkedés, főzés, olvasás, a tánc, vagy éppen festés közben is kikapcsolhatunk, törődhetünk önmagunkkal. Ez nem csak belső énünket, hanem fizikai egészségünket is pozitívan befolyásolja, csökkenthetjük a stresszfaktort.

Gondoljunk bele, milyenek vagyunk stresszesen? Fáradtak, mérgesek, ingerültek, aggodalmaskodóak, kritikusak, szomorúak, stb… Tartós stresszhelyzet akkor alakul ki, ha úgy érezzük, hogy nem vagyunk hastressztással saját életünkre, nem vagyunk tisztában céljainkkal, életkörülményünk valami miatt (meg)változott, nem vagyunk kibékülve önmagunkkal és nem fogadunk el másokat. Mind lelki, mind fizikai állapotunkra rossza hatással van. A stresszt bár nem tudjuk elkerülni, mégis kiszűrhetjük, például meditációval.

Próbáljuk ki!

A színezőkönyv gyermekkorunkból lehet ismerős, de léteznek már felnőtt változatai is . Ezek felszabadítják a kreatív energiákat, felidézzük gyermekkori élményeinket, örömmel és flow élménnyel töltenek el. Hatnak érzelmeinkre, miközben mi tudattalanul is meditálunk, és ha rövid időre is, de kilépünk a mókuskerékből.

Ha ki szeretnéd próbálni kattints IDE 🙂 Kellemes meditálsát!

Sz.N.

2016.05.11.