Segítők a gombaszezonban, novemberi esők aranyát vizsgáltassuk be!

a gombák, a természet körforgását segítők Az őszi esőzések hatására megjelenő változatos gombák, kihozzák belőlünk a vadászösztönt, s a kirándulásokból hamar válhat gomba-gyűjtögetés.  Azok között a leggyakoribb a gombamérgezés, akik “jól ismernek egy gombafajt” viszont az ahhoz megszólalásig hasonlító, mérgező vagy ehetetlen gombafajokat nem ismerik fel!

Ne szégyelljük igénybe venni a gombavizsgáló szolgáltatását a Debreceni vásárcsarnokban!

Hogyan vehetünk igénybe segítőket gombagyűjtés után?

Mielőtt a fazékba és az asztalra kerülnek, vegyük igénybe gombaszakellenőrök segítségét!  A gombaszakellenőrök listáját és elérhetőségégét megtalálhatják NÉBIH közérdekű információi között Fogyasztásra csak szakellenőr által bevizsgált vadontermő gombát szabad felhasználni!

A hivatalosan szedhető napi keret fejenként 3 kg, de nem is lenne logikus többet szedni, hiszen a gombát minél hamarabb el kell tudni juttatni bevizsgálásra, és még aznap elkészíteni, illetve feldolgozni.

Gombaételt, amit elkészítünk még aznap érdemes megenni!

Segítő szándékunkat a gomba bevizsgálásához akkor tudjuk leginkább megvalósítani, ha külön papírzacskóba gyűjtjük a különböző gombákat, hogy ne keveredjenek. Mert ha egymást érik, akkor előfordulhat, hogy az értékes zsákmányt is kidobásra ítélik a tévesen ehetőként begyűjtött mérgező gombákkal együtt.

Legalább egy példánynak a teljes tönkjét is tegyük félre a beazonosítás céljából, főleg az őzláb gombák esetében fontos, hogy megtartsuk a tönköket, mert ez alapján lehet megkülönböztetni a mérgező és a fogyasztásra alkalmas fajokat. A tönkök közvetlen fogyasztásra ugyan nem alkalmasak. Viszont kiszárítva és porrá törve gombaporként később is ízesítheti ételeinket.

A gombák fogyasztása sok szempontból ajánlott heti rendszerességgel. Alacsony kalória tartalmuk és magas organikus ásványi anyag összetételük segíti az egészség megőrzését. Magas rosttartalmuk által a gombák az emésztést is elősegítik.

Élvezzük és használjuk a novemberi esők kincseit okosan, az őszi sétákat a természetben és a gombák világának felfedezését szakellenőrök segítségével!

Kellemes időtöltést!