Technikai vívmányok, melyek segítik a fogyatékkal élők mindennapjait

fogyatékkal élőkA fogyatékkal élők életének számos részét behálózza az elektronika, a modern technológia már napjainkban. A kutatások és fejlesztések természetesen a betegségek gyógyításában.  Illetve a funkció-kiesések pótlásában is  hatalmas segtséget tudnak adni, így méltán fontossá válhat a fogyatékkal élők életében a modern tudomány.

Egyre fejlettebb és több technikai vívmány, segíti a testi fogyatékossággal élők hétköznapi életét. Kezdve a legegyszerűbb hallókészülékeken át a mai modern végtag-protézisekig, szinte minden, vagy majdnem minden területen sikeresen tudják pótolni, illetve segíteni a mindennapi kényelmét azoknak, akik rászorulnak. A legelemibb dolgok közül az elektromos tolószékkel. A hallókészülékkel is már minden ember találkozhatott, de létezik ennél sokkal fejlettebb technika is, melynek csak az ember képzelete, illetve a pénztárcája szabhat protézisek fogyatékkal élőknekhatárt.

Fogyatékkal élők lehetőségei a technológia korában:

Ha az interneten kutatunk, meghökkentő dolgokkal is találkozhatunk. Mint például: központi idegrendszert szabályozó, illetve a szívünkbe ültetett érzékelők, olyan kerekesszék, mely szinte már gondolatainkat is érzékeli – a tárház egyre bővül és szerencsére a tudomány fejlődésével egyre jobban csökken a hátránya azon fogyatékkal élő embereknek, akik a megfelelő segédeszközökkel közel normális életvitelre képesek.

Írta: Kisházi Zsuzsa