Van rövidebb út a nyugdíjhoz? -megváltható évek a TB-nél-

Rövidebb út a NyugdíjhozNagyon sokakat érinthetnek a változások, amelyek alapján lehetőség nyílt megállapodások kötésére a nyugdíjbiztosítóval szolgálati időt és ez által nyugdíjalapot képezni ami hiányzik egy elfogadható nyugdíjhoz.

Ez a teljesség igénye nélkül összeállított összefoglaló a megállapodások lehetséges öt típusát ismerteti.

A társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló 1997. évi LXXX. törvény (Tbj.) szabályozza

A szükséges nyugdíjhoz a Nyugdíjbiztosítási Igazgatósággal az alábbi típusú megállapodások köthetők:

Szolgálati idő és nyugdíjalapot képező jövedelem szerzése céljából:

(a) Biztosítási jogviszonnyal nem rendelkező személy folyamatos járulékfizetéssel megállapodást köthet szolgálati idő és nyugdíjalapot képező jövedelem szerzése céljából.

(b) A foglalkoztató által külföldön foglalkoztatott biztosított 1997-98. évekre vonatkozó szolgálati idő és nyugdíjalapot képező jövedelem szerzése céljából köthet megállapodást.

Szolgálati idő szerzése céljából:

(c) Az 1998. január 1-jét követően felsőfokú oktatási intézmény nappali tagozatán folytatott tanulmányok idejének szolgálati időként történő elismerése céljából köthető megállapodás.

(d) Az öregségi nyugdíjkorhatárt betöltött személy az öregségi teljes, illetőleg öregségi résznyugdíjhoz szükséges szolgálati idő vásárlása céljából köthet megállapodást, legfeljebb 5 évre, visszamenőleges járulékfizetéssel.

(e) 1998. évre a gyes idejével megegyező otthoni gondozás idejére köthető megállapodás szolgálati idő szerzése céljából.

A kívánt nyugdíjhoz tehát mindenképp pénzre van szükség?

A nyugdíjhoz szolgálati idő és megfelelő nyugdíjalapot képező jövedelem szükséges.

Ennek megszerzése céljából 34 százalék nyugdíjjárulék fizetésének vállalása mellett megállapodást köthető.

A megállapodás esetén a járulékfizetés alapja a megállapodást kötő személy által megjelölt jövedelem, de legalább a megállapodás megkötése napján érvényes minimálbér összege. Mégsem csábító csak azoknak ez a lehetőség akiknek csak nagyon kicsi hiányzik a nyugdíj eléréséig, hiszen a nyugdíj jelenleg már nem járadék, hanem ellátás jellegű jövedelem! Azok akik pénzt szeretnének befektetni nyugdíjas korukra, jólétük megteremtése érdekében inkább nyugdíj célú névre-szóló és örökölhető rugalmas szerkezetű megtakarításokat részesítik előnyben, míg az állami nyugdíjhoz egyre több bizonytalanság kapcsolódik.

Félelmeink az idős korhoz és a nyugdíjhoz sokszor megalapozottan kapcsolódnak, mégsem teszünk érte időben?

Igen pont ezért vált szükségessé a a nyugdíjhoz szükséges idő megváltása, főleg azok részéről akik sokszor estek ki a biztosítotti időszakból. Félünk időben félretenni a nyugdíjas éveinkre, a magyarok 36 százalékának semmilyen megtakarítása nincs.

A legnagyobb veszély: egyes kutatások szerint 2050-re négy aktív keresőre már hat eltartott fog jutni. Ezekre a jelenleg használt kirovó-felosztó Bismarc-típusú nyugdíj rendszer nem olyan biztos bevételt fog hozni mint azt valaha remélhették, mégis a megváltás rendszerével azok akik elérték ugyan a korhatárt, de nem szerezték meg addig a szükséges szolgálati időt, vagy lehetőségük van az ellátás összegén emelni egy ilyen megállapodással, azok számára ez a lehetőség is megoldást jelenthet.