Rokkantak parkoló kártya igénylése 2016-ban

BlobServlet

Változott a rokkantak és fogyatékkal élők parkoló kártya igénylése és megújítása 2014. december 12-től.
Új kártya igényléséhez és megújításához a következő okmányok kellenek:

 • személyi igazolvány
 • lakcímkártya
 • parkoló kártya (ha megújításról van szó)
 • szakhatósági állásfoglalás a közlekedőképesség súlyos akadályozottságáról (ha ez nem áll rendelkezésre, akkor zárójelentés amiből ez a minősítés megállapítható)

Bármelyik Debreceni Kormányablaknál le lehet adni az igénylést és az iratokat, a további intézkedést az Okmányiroda teszi meg a Nemzeti Rehabilitációs Szakigazgatási Szerv felé, akinek a hatásköre alá tartozik a jogosultság megállapítása.

Ki jogosult a Parkolási Igazolványra?

A súlyos mozgáskorlátozott személyek közlekedési kedvezményeiről szóló 102/2011. (VI. 29.) Korm. rendelet értelmében közlekedőképességében súlyosan akadályozott

 1. a súlyos mozgáskorlátozott
 2. a látási fogyatékos
 3. az értelmi fogyatékos
 4. az autista
 5. a mozgásszervi fogyatékos
 6. a vak vagy gyengénlátó

Akit 2001. július 1-jét megelőzően vaknak minősítettek, vagy aki a magasabb összegű családi pótlékra jogosító, betegségekről és fogyatékosságokról szóló rendelet szerint vaknak vagy gyengén-látónak, mozgásszervi fogyatékosnak, értelmi fogyatékosnak, vagy autistának minősül, és a minősítést szakvéleménnyel vagy szakhatósági állásfoglalással igazolja.

Hogyan kell igényelni a Parkolási Igazolványt?

Nyomtatványok:

Kérelem benyújtása a kormányablakok bármelyikénél történhet „a mozgásában korlátozott személy parkolási igazolványának kiadására” elnevezésű nyomtatvány kitöltésével. Eljárás költség és illetékmentes, kivéve a pótlás esetét. Ügyintézési határidő a kérelem benyújtásától számított harminc nap, ami nem tartalmazza a kész okmány kézbesítésének idejét.

A parkolási igazolvány a mozgáskorlátozott személyt, vagy az őt szállító jármű vezetőjét jogosítja fel az alábbi kedvezmények igénybevételére:

Közlekedhet és várakozhat “Gyalogos övezetben” valamint “Gyalogos és kerékpáros övezetben”, legfeljebb 20 km/óra sebességgel behajthat az alábbi jelzőtábláknál, ha úti célja a jelzőtáblával megjelölt úton van, vagy csak ezen az úton közelíthető meg:

 • “Mindkét irányból behajtani tilos”
 • “Gépjárművel, mezőgazdasági vontatóval és lassú járművel behajtani tilos”
 • “Motorkerékpárral behajtani tilos”
 • “Járműszerelvénnyel behajtani tilos”
 • “Segédmotoros kerékpárral behajtani tilos”

Parkolhat a kizárólag mozgáskorlátozott személyt szállító járművek részére fenntartott parkolóhelyen, járdán akkor is megállhat, ha a megállást jelzőtábla vagy útburkolati jel nem engedi meg. Várakozhat olyan helyen is, ahol a várakozást jelzőtábla tiltja.

A járművön el kell helyezni a kedvezmények igénybevételének engedélyére utaló jelzést.

2016.03.03.