Alkotótevékenység a prevenció tükrében pályázat

Meghirdettünk egy pályázat -ot fiataloknak!

A TÁMOP 5.2.9.-13/1-2014-0001 – “Legyen más a szenvedélyed!” elnevezésű kiemelt projekt keretén belül a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet – Nemzeti Drogmegelőzési Iroda alkotói pályázatot hirdet 10 – 20 év közötti fiatalok részére.

A Nemzeti Dpályázatrogellenes Stratégia fő üzenete a tiszta tudat, a józanság fontosságának hangsúlyozása, a megelőzéssel és ellátással kapcsolatos tudás átadása, az egészséges életmód tudatosítása, és a közösségi részvétel megteremtése. A “Legyen más a szenvedélyed!” projekt célja, elérni az ifjúsági korcsoportokat, az izgalmakat és élményeket kereső, szórakozni vágyókat, a fiatalokat és idősebbeket egyaránt. Az üzenete mindenkinek szól, azoknak is, akik nemet tudnak mondani a kábítószereknek – számukra támogatást, megerősítést nyújt, és azoknak, akik szerfogyasztók, vagy kipróbálók, a felépülés, egészséges élethez való visszatérés reményét közvetíti a stratégia.

A pályázat kiírási ideje: 2014. 11. 01
Nevezési határidő és az alkotások beérkezési határideje: 2015. január 10. 24 óra

Pályázati művek kivitelezése:
1. Plakát,
2. MEME,
3. képregény,
4. montázs,
5. kollázs képek.

Pályázók köre
10 és 20 év közötti fiatalok.
A pályázat kitöltését lehet egyénileg, illetve csoportosan, műhelyi háttérrel dolgozó alkotók, oktatási intézményektől függetlenül, vagy iskolai, nevelőotthoni szakkörök, műhelyek, intézmények (büntetés végrehajtás, gyermekvédelem alap- és szakellátás) háttértámogatásával. Készülhetnek az alkotások családi, közösségi, programként, vagy spontán szerveződő kreatív csoportokban, esetleg egyéni alkotásokként.

A téma
A pályázók feladata a Nemzeti Drogellenes Stratégia céljaival egybecsengő üzenetek megfogalmazása, átadása egy művészeti alkotáson keresztül.

A főbb témakörök:
– Egészséges életmód, tiszta tudat, józanság, a kábítószer-használat helyett alternatív szabadidő eltöltése (sport, zene, alkotás, tudomány, barátok, hobbik… stb.), a szermentes élet pozitív üzenetének közvetítése. Miért jobb a tiszta életet választani a kábítószer helyett?
– Az alkotók műveikben kritikával is élhetnek a mozgásszegény életmóddal, a játékfüggőséggel, az internet és egyéb függőséggel, a dohányzással, a mértéktelen alkoholfogyasztással, a drog és kábítószer-használattal (dizájner dogok használatával) kapcsolatos életvitellel szemben.
– A designer drogok elkerülésének lehetősége. Hogyan jelenik meg a designer droghasználat a fiatalok életében? A drogprobléma megjelenésének esetleges színterei, a probléma észlelés módjai, lehetőségei, korai jelek a tipikus válaszreakciók, a lehetséges problémakezelési módok mik lehetnek? Ki, és mit tehet, ha a problémát észlelte? Megoldásközpontú válaszokat várunk az alkotásokban.

A kiírásunk azoknak a fiataloknak is szól, akik valamikor kipróbáltak már valamilyen szert, vagy volt olyan életszakaszuk, amikor túl nagy szerepet játszott az életükben egy-egy függőséget okozó tényező (internet, játékok, viselkedési addikciók, alkohol, kábítószer… stb.). Megfogalmazhatják alkotásaikban, hogy mi volt, vagy lehet ennek az időszaknak a tapasztalata önmaguk és mások számára.

A célcsoport és üzenet
Az alkotás a saját korosztály részére tartalmazzon információkat, üzeneteket. A humor finom közvetítő eszköz lehet a nehéznek tűnő témákban is. Milyen értelmes célokkal, tevékenységekkel kitöltött életet képzel el az alkotó maguknak és a következő generációknak?

A pályázatban elvárt művészi technika
Az alkotásokat és a nevezési lapot elektronikus formában kérjük beküldeni.
Plakát: digitálisan kérjük beküldeni. Méret: A3 (297 x 420 mm), vagy A1-es (600 x 840 mm). Képanyagok felbontása: 300 Dpi, minél nagyobb méret.
MEME: digitálisan beküldendő, ajánlott formátum: JPEG, 300 Dpi
Képregény: A4-es formátum,
Kollázs, montázs: fotó az alkotásról, JPEG, minél nagyobb felbontásban.

Nevezéssel kapcsolatos információk
A nevezés ingyenes, részvételi szándékát a preszl@hotmail.com e-mail címre jelezze.

Nevezési feltételek
Miután jelezte részvételi szándékát, jelentkezési lapot küldünk, amit, kérünk, az alkotással együtt, kitöltve küldjön vissza elektronikus éspostai úton is.

1. Elektronikus beküldés: Az elkészült alkotások másolatát és a kitöltött nevezési lapot e-mailen küldje el legjobb minőségben apreszl@hotmail.com címre.
2. ÉS postai beküldés: Az eredeti alkotásokat pedig, szintén a kitöltött nevezései lappal, a Nemzeti Drogmegelőzési Iroda címére postázzák.

Postacímünk:
Nemzeti Család-és Szociálpolitikai Intézet
Nemzeti Drogmegelőzési Iroda
1134 Budapest, Tüzér u. 33-35.

Tárgy: “Alkotótevékenység a prevenció tükrében”
Kérjük, bizonyosodjanak meg a megadott e-mail címük helyességében, mert a nevezés elfogadásáról és az alkotások beérkezéséről is e-mailben tájékoztatjuk.
Keressen bennünket a “Legyen más a szenvedélyed” hivatalos Facebook oldalán https://www.facebook.com/pages/Legyen-m%C3%A1s-a-szenved%C3%A9lyed-T%C3%A1mop-529131/1435625026719788?fref=ts

Díjazással kapcsolatos információk
A témaválasztás és a kivitelezés szabadon választott. A 3 legjobb alkotás és a különdíjas mű az összes beküldött pályázatból kerül kiválasztásra.
Nyertes pályázatok díjazása: Az alkotások értékelését 2015. 01. 15-ig szakmai zsűri végzi, és a legjobbakat díjazásban részesítjük.

Díjazás: A nyertes pályaműveket kinyomtatjuk és kiállításra kerülnek. Megtekinthetőek lesznek a díjátadón illetve az országos Roadshow részét képezik.
Like – verseny: A beérkezett munkákat a közönség is értékelheti a “Legyen más a szenvedélyed!” hivatalos Facebook oldalán. A legtöbb Like megszerzője, illetve az alkotása különdíjban részesül.

Díjak: műszaki cikkek, kreativitást segítő rajzeszközök, szabadidő hasznos eltöltését szolgáló lehetőségek.
1. helyezett (40 000 Ft értékben)
2. helyezett (30 000 Ft értékben)
3. helyezett: (20 000Ft értékben)
4. Különdíj: (10 000Ft értékben)

Ünnepélyes eredményhirdetés, díjátadás: 2015. 01. 22-én, a Magyar Kultúra Napján lesz.
Kérjük, figyeljen arra, hogy alkotása tartalma, és formája ne legyen:
– másolat (névviselési jogot, képmáshoz való jogot sértő),
– hatályos magyar jogszabályba ütköző, vagy egyébként jó erkölcsbe ütköző, pornográf tartalmú,
– az NCSSZI, az NDI érdekeit sértő,
– harmadik személy szerzői jogait sértő,
– faji, nemzetiségi, vallási, nemi vagy politikai ellentéteket szító, illetve súlyos vagy széleskörű ellenállást kiváltó,
– egészségre ártalmas anyagok használatára bátorító,
– bűncselekményre felbujtó,
– védjegyoltalmat, vagy más földrajzi árujelzés oltalmát sértő,
– tiltott reklámot tartalmazó, vagy a reklámokra és elektronikus hirdetésekre vonatkozó jogszabályi rendelkezéseket sértő tartalmú.

További kérdésekkel forduljon szakértőnkhöz!
Pályázatot koordináló szakértő: Preszl Éva
06-70-3891535, http://www.facebook.com/ Preszl Éva, eletrevalo.egyesulet@hotmail.com