A Psziché gyógyító ereje, avagy a Placebo paradoxon

Placebo

A Placebo története az orvoslásban nem olyan régi felfedezés, a fájdalom küszöbről szóló Lélekszerdán már ez szóba került Rády Eszter részéről. A placebo paradoxon jelenség az orvostudományban, vagy fontos szerepe van a modern orvoslásban is? A Placebo latin szó, jelentése “tetszeni fogok”, azaz valaminek látszó, valami szerepében tetszelgő dolog.

Démonizálását maga a felfedezője Henry Beecher kezdte el, mivel használatának etikusságát nem volt képes eldönteni. A placebohatás etikus jellege az orvoslásban jelenleg is vitatott.

1903-ban Richard Cabot azt javasolta, hogy ne használják, mivel megtévesztésen alapul.

A „placebo paradoxonja”

Nem etikus placebót használni a gyógyításnál- vetik fel az orvosok – de ugyanúgy nem etikus „nem használni olyasmit, ami gyógyít”.

A placebo hatás működése sok hasonlóságot mutat a Forer effektussal, mivel a  „placeboresponder” személyeknél  egy placebo kezelést követően szubjektív és/vagy objektív javulás áll be az egészségi állapotban.

Placebo hatást kiváltó okok:

  • Beavatkozás (pl. gyógyszer adása, kezelés, műtét)
  • Orvos tulajdonságai, jellemzői (pl. fehér köpeny, az orvos modora, hangneme),
  • A gyógyszer fizikai tulajdonságai (pl. a tabletta színe, formája)
  • A kezelést kapó személy lelki alkata
  • A kezelés környezeti jellemzői (pl. a kórterem).

Kijelenthetjük: a placebo hatás a pszichológia és az élettan határterületi kérdése, és még számtalan felderítésre váró kérdés vár tisztázásra működésével kapcsolatban.

Így zárult a “Placebós Lélekszerda”:

Szóba kerültek a természetes és alternatív kezelések,  érdemleges hatóanyag vagy beavatkozásPlacebo nélküli módszerek (homeopátia és az akupunktúra) és itt a gyógyító mozgás a funkcionális gyógytorna szerepe is. A macera szerepe óriási a gyógyulásban, ugyanis segíti a ráhangolódást a gyógyulásra a kényelmetlenség is. Fontos, hogy a beteg tevőlegesen részt vesz ebben a folyamatban. Ezt a hatást statisztikailag nem csökkenti, ha a beteget beavatják abba, hogy placebót kap, bár volt ellenpélda is a résztvevők között.

Következő héten a holisztikus gyógymódok felé tatunk egy kis kitérőt. Hiszen sok témát vetett fel a Lélekszerda egyéni véleményekkel tarkított eseménye, a placebo hatás témakörében.

2016.10.25.